Хакерите атакуват през новооткрит бъг в Windows XP

1
23

От Microsoft са потвърдили официално, че пропускът в Windows XP, който беше открит и обявен от инженер на Google миналата седмица, вече активно се използва от хакерите. От редмъндската компания не са дали детайлна информация за механизма на атаките, но експерти от други компании запълват празнините.

Става въпрос за бъг в Windows Help and Support Center, който позволява на хакерите да получат достъп до ресурсите на жертвата. Това е съобщил Греъм Клули, който е водещ технологичен консултант в компанията Sophos. Според него експлоитът се е разпространявал чрез един уебсайт, но Клули не е назовал точния адрес. Споменал е само, че става въпрос за сайт посветен на софтуерно приложение с отворен код. Ако потребител ползващ Windows XP посети въпросния сайт той може да бъде атакуван.

Според Microsoft, въпросният сайт вече не съдържа опасния код и е изчистен. Това не значи, че опасността е отминала, защото вредният код вероятно ще се появи и в други сайтове.

За опасността беше съобщено миналия четвъртък от Тавис Орманди, който е инженер по сигурността в информационния гигант Google. Орманди огласи детайли за кода, с който може да се използва уязвимостта в Windows Help and Support Center само пет дни след като е подал доклад за нея до Microsoft. От редмъндската компания не са били доволни от този ход предприет от инженера на Google. Други експерти по сигурността също са обвинили Орманди в безотговорност.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари