Тайванският OEM производител и важен партньор на редица големи компании Quanta Computer, съобщи през април, че е станал жертва на хакерска атака. По-късно стана ясно, че организаторите на атаката са престъпници, свързани с групата, разпространяваща рансъмуера REvil – известна хакерска банда, известна с това, че подобно на повечето подобни групи, освен, че криптира информация в мрежата на жертвата си, краде чувствителни данни от системите и изнудват компаниите за това да не направят информацията публично достъпна. Както вече ви съобщихме Quanta е партньор на някои сериозни имена в компютърния бизнес, сред които Dell, Hewlett-Packard, Lenovo, Toshiba, Sony и Apple. Престъпниците се похвалиха също така, че са получили достъп до чертежи и техническа информация за актуалните устройства на Apple, като ги изнудваха за $50 милиона в криптовалута. В любопитно развитие на нещата, по-рано тази седмица, MacRumors предава, че публикацията, засягаща Apple вече не присъства в сайта на хакерите в даркуеб пространството. Киберпрестъпниците бяха поставили условие на Apple да откупи своята информация до първи май. Самият опит за изнудване на американската компания, допълват от медията е съвпаднал (случайно или не) с провелото се специално събитие Spring Loaded. По време на презентацията, Apple представи линия от нови устройства, между които AirTag трекерите, както и нови модели iMac и iPadPro.

Дали Apple са нарушили принципа с „терористи да не се преговаря“ или хакерите просто са решили да не изнудват компанията, е е известно, но коментарът на Фил Мънкастър от Infosecurity-Magazine накланя везните в определена посока.

„REvil не са известни със състрадателността си, така че изглежда странно, че те са предприели едно подобно нееднозначно действие без някаква сериозна причина. Подобно на всички рансъмуер групи, REvil (наричани още Sodinokibi) са мотивирани от едно нещо: алчност. Рускоговорящите киберпрестъпници заявиха през октомври, че са направили $100 милиона за една година и че целят да спечелят два милиарда долара от действията си. С увеличаващия се риск повече клиенти на Quanta Computer да бъдат подложени на подобно изнудване, групировката може би върви към изпълнението на целта си“, пише Мънкастър.

1 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари