Хакери вече могат да крадат пароли докато слушат как пишем

2
1004

Хакерите използват различни методи да се сдобиват с паролите на потребителите. Най-често използват списък с лесни за налучкване пароли, тъй като много хора подценяват сигурността си в Интернет. Други по-сложни способи включват фишинг, където хакерите имитират външния вид на масово използвана услуга, за да подведат големи групи от хора да въведат информацията си.

Изглежда на хоризонта се задава нов начин за кражба на данни. Той се състои в тълкуването на звука, който издаваме при писане. От университетите в Кеймбридж, Англия и в Линкьопинг, Швеция са направили проучване по въпроса. Успели са да разберат как да определят паролата на човек, според начина му на писане.

Не е най-перфектната система, но определено е нещо, за което трябва да се мисли. Статистиката сочи, че техният алгоритъм е познал 31 от 50 4-цифрени пароли в 10 опита. При по-дългите пароли успеваемостта ще спадне. Това не прави по-малко притеснителен факта, че има шанс за успех.

Наблюдавани са потребители на смартфони и таблети. Когато натискат по екрана, те изпращат звукови вълни, от натиска на пръстите върху екрана, до микрофона на устройството. От там алгоритъмът прави предположение за паролата.

Важно е да се отбележи, че атаката изисква от хакерите да заразят устройството с вирус, за да получат достъп до микрофона.

Ако не друго, това проучване доказва, че киберпрестъпниците могат да са много изобретателни. Заплахите стават все по-специфични и подходът за защита срещу тях трябва да е на ниво.

Подценяването на тези нестандартни хрумвания може да е пагубно.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
keyboard
keyboard

Каква е разликата в звуковата вълна при натискане на близки букви като „м“ и „б“?
Или пък по-разделечени като „д“ и „л“?

дзен
дзен

Разликата е като тази от звука от пляскане с дясна ръка и звука от пляскане с лява ръка 😀 Естествено, че няма никаква разлика, както и никакъв звук. Статията е поредната фалшива новина, пусната с точно определена цел. А именно – да изплаши колкото може потребители и те да започната да използват за идентификация биометричните си данни. Защото и iOS, и Android, и Win 10 изпращат на авторите си пълни отчети. Обаче като им пратят въведени пароли, потребителите винаги могат да си ги сменят. А като им пратят биометричните данни на човека, те го идентифицират за цял живот. И след… Виж още »