Хакери вече могат да крадат пароли докато слушат как пишем

2
1062

Хакерите използват различни методи да се сдобиват с паролите на потребителите. Най-често използват списък с лесни за налучкване пароли, тъй като много хора подценяват сигурността си в Интернет. Други по-сложни способи включват фишинг, където хакерите имитират външния вид на масово използвана услуга, за да подведат големи групи от хора да въведат информацията си.

Изглежда на хоризонта се задава нов начин за кражба на данни. Той се състои в тълкуването на звука, който издаваме при писане. От университетите в Кеймбридж, Англия и в Линкьопинг, Швеция са направили проучване по въпроса. Успели са да разберат как да определят паролата на човек, според начина му на писане.

Не е най-перфектната система, но определено е нещо, за което трябва да се мисли. Статистиката сочи, че техният алгоритъм е познал 31 от 50 4-цифрени пароли в 10 опита. При по-дългите пароли успеваемостта ще спадне. Това не прави по-малко притеснителен факта, че има шанс за успех.

Наблюдавани са потребители на смартфони и таблети. Когато натискат по екрана, те изпращат звукови вълни, от натиска на пръстите върху екрана, до микрофона на устройството. От там алгоритъмът прави предположение за паролата.

Важно е да се отбележи, че атаката изисква от хакерите да заразят устройството с вирус, за да получат достъп до микрофона.

Ако не друго, това проучване доказва, че киберпрестъпниците могат да са много изобретателни. Заплахите стават все по-специфични и подходът за защита срещу тях трябва да е на ниво.

Подценяването на тези нестандартни хрумвания може да е пагубно.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари