fbpx
22.8 C
София

Хакери губят времето на руски чиновници в безсмислени разговори с телефонен бот

"Ако говорите по телефона, не можете да пускате бомби или да координирате войници"

Най-четени

Руската инвазия в Украйна накара десетки компании да спрат да правят бизнес с Русия. Западните държави също така наложиха на държавата унищожителни санкции. Дори хакери се включиха в битката с DDoS атаки срещу правителствени уебсайтове.

Сега хакерска група, наричаща себе си Obfuscated Dreams of Scheherazade, е създала бот, който организира конферентен разговор между няколко правителствени структури, като кара всяка от тях да мисли, че другата е осъществила разговора. Заявената цел е да се губи времето на правителството и да се блокират телефонните линии. Автоматизираните спам обаждания продължават без прекъсване през работното време на руската администрация.

В сряда хакерската група създаде уебсайт, на който всеки може да инициира и прослуша един от тези разговори. Уебсайтът се нарича „Губете руското време днес“. Потребителите, които посещават сайта, могат да превъртят надолу до иконата на телефона, да започнат разговор между произволни руски агенции и да слушат хаоса, докато се опитват да разберат кой на кого се обажда и защо.

Очевидно е, че познаването на руския език може да помогне за разбирането на това, което се казва. Все пак участниците вероятно ще се разгорещят, тъй като служителите вероятно цял ден са отговаряли на безсмислени обаждания – гневът и разочарованието звучат еднакво на всеки език. Независимо от това дали някой използва сайта, ботът все пак провежда обаждания без човешка намеса, за да гарантира, че ще губи възможно най-много време на агенциите.

„Ако говорите по телефона, не можете да хвърляте бомби или да координирате войници“, казва групата. „Не говорите руски? Блокирайте линиите! Винаги можете да отгатнете нещо от гласовете. И колкото повече се дразнят служителите на Думата, толкова по-добре.“

Досега от уебсайта са проведени 5186 обаждания само за ден, откакто е пуснат в действие

Понастоящем групата работи с телефонните номера на хиляди държавни служители, включително пресслужбата на Путин, служителите на Думата, Военна полиция и ФСБ (Руската тайна служба). Номерата варират от администратори на средно ниво до високопоставени политици. Но групата иска повече.

„Забулените мечти на Шехерезада“ , както се превежда името на групата, търси начини да допълни своята база данни. Хакерите ще приемат имейли от всеки, който може да разполага с повече телефонни номера. Те също така насърчават онези, които биха искали да участват по-активно, да направят самостоятелно проучване, за да изградят по-обширна колекция.

Потребителите, които инициират обаждане от уебсайта, са напълно анонимни и гласовете им не могат да бъдат чути. От Obfuscated Dreams of Scheherazade заявиха пред Wired, че заглушаването на звука на потребителя от трета страна гарантира, че той не може да предаде никаква идентифицираща информация на останалите на линията.

Спорно е дали тези усилия са ефективни за забавяне на военната машина. Не е ясно и какво може да направи Русия по отношение на отвличането на вниманието. Спам обажданията са практически невъзможни за спиране при нормални обстоятелства. Фактът, че досадните обаждания идват от надеждни официални източници, прави отсяването им още по-сложно. Би трябвало да е интересно да се види как Русия ще се справи с този нов проблем.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини