Хакери могат да подпалят дома ви от другия край на света

4
15

Хакерите вече не са опасност, която застрашава само вашия дигитален живот. Ако киберпрестъпниците успеят да получат контрол върху принтера ви могат да причинят пожар, а това вече е нещо много сериозно. Причина за това е новооткрит пробив в сигурността на печатащите машини, предаде Neo Win.

Изследователи от Колумбийския университет са установили, че в някои от принтерите има бъгове, които позволяват дистанционното изпращане на инструкции, които могат да предизвикат запалване, което води до пожар. Към момента е установено експериментално, че проблемът засяга линията LaserJet на HP, но вероятно и машини от други марки могат да бъдат манипулирани по подобен начин.

Съвременните лазерни принтери имат собствени процесори и представляват своеобразни миниатюрни компютри, които чрез машините, към които са закачени имат постоянна връзка към интернет. Въпреки това, за сигурността на принтерните системи през годините не е направено почти нищо и сега проблемът е налице.

За хакерите не е особено трудно да предизвикат пожар ако хакнат компютър, към който има закачен уязвим принтер. Те изпращат инструкции до печатащата машина, които предизвикват прегряване на елементите, а това накрая води до запалване. Изследователите са успели да подпалят един принтер по време на експериментите си, за да докажат, че това е възможно.

Проблемът при принтерите на HP е, че автоматично търсят обновления за фирмуера си, но лесно могат да бъдат подлъгани да приемат неофициален софтуер, пратен от хакери. След това са нужни 30 секунди за инсталирането на вируса, който после е невъзможен за засичане. Хакерът получава контрол върху принтера и може да го подпали когато поиска, ако има налична връзка с интернет.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
betkovvidontERROR85bildera_ Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
betkov
betkov

Леле, мале!

vidon
vidon

Моята скапана Pixma, която пък работи вярно вече години не търси обновления (автоматични драйвери win7) стои изключена и се слагат листи когато са нужни и макар, че е шернат никога, някой по мрежата не ми е пускал печат.
Така мисля, че трябва да стои всеки домашен принтер.

tERROR85
tERROR85

Това ще е интересно да се види 🙂
По същата логика можеш да кажеш че могат и да взривят дома ти с ядрена бомба ако проникнат в пентагона и я насочат към теб 🙂

bildera_
bildera_

Лошо е, ако установят контрол и над автомобилите ни, което е напълно възможно на тоя етап. Те са доста слабо защитени. Това с принтерите са го знаели вероятно много малко хакери, но сега вече го знаят всички така, че да очакваме първата вълна в скоро време. Вече има една с подпалени автомобили. Интересно ми е, дали полицията в София се е сетила, че автомобилите може да са подпалени от хакери, живеещи да кажем в Австралия 😛