5.7 C
София

Хакери модифицират електронни пътни знаци, за да извадят от строя самоуправляващи се автомобили

Най-четени

Израелски изследователи по сигурността са измислили как да заблудят системите на самоуправляващите се автомобили и да ги накарат да спрат, като модифицират изображението на знака СТОП на дигиталните пътни знаци – хак, който може да причини сериозни задръствания и дори инциденти, както казват те самите пред журнала Wired.

„Атакуващият просто добавя няколко елемента в изображението на знака на дигитален билборд и колата ще натисне спирачките или евентуално ще се отклони от пътя, а това може да бъде наистина опасно“, казва изследователят по сигурността Исроел Мирски от университета „Бен Гурион“. „Шофьорът изобщо няма да забележи, че знака е модифициран, тъй като става въпрос за промяна само на няколко пиксела. Така автомобилът ще реагира и водача изобщо няма да може да разбере защо.“

Както Гурион казва, първоначалното изследване на екипа се фокусира върху светещите  пътни знаци, които задействат бъгове в системите на самоуправляващите се автомобили.

Но след това откриват, че би било удачно да проведат експеримента и с напълно дигиталните пътни знаци, според доклада в Wired. В хода на изследванията си установяват, че дори не е необходимо изображението на пътния знак да бъде модифицирано, достатъчно би било и знака да бъде настроен да примигва.

Спрете на СТОП

Екипът е успял да заблуди системата за самоуправление на Tesla работеща с най-новата версия на автопилота, според информацията от Wired. Най-тревожното, може би, е, че хакът изисква наистина много малко хардуерни модификации и след осъществяване на манипулацията може да не останат никакви доказателства и следи. По този начин няма да има възможност да се докаже по чия вина е причинено дадено ПТП – дали на водача или на системата за управление повлияна от модифицирани пътни знаци.

„Предишните методи, които са използвани за заблуждаване на самоуправляващите се автомобили оставят доказателства, които имат тежест в съда и изискват сложна предварителна подготовка“, каза изследователят по сигурността Бен Гурион пред списанието. „Фантомните атаки могат да се извършват изцяло дистанционно и не изискват почти никакви експертни знания, а само базова техническа грамотност.“

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини