Хакери може да са откраднали данните на 2.9 млн. норвежци

0
499

Хакери са компрометирали системите на южната и източната регионална здравна служба на Норвегия (Helse Sør-Øst RHF) и вероятно са откраднали личните данни и здравната информация на 2.9 млн. норвежци, съхранявани от службите предава Help-Net Security. Първи за инцидента са съобщили HelseCERT, агенция към здравното министерство, занимаващо се с въпросите на информационната сигурност.

Директорът на регионалните здравни власти съобщи, че служителите са действали своевременно, спазвайки протоколите при подобни инциденти. Те са информирали норвежката CERT агенция и властите за случая. Все още не е ясно обаче дали атакуващата страна е успяла да извлече пазените в системите данни на хората. Завеждащият компанията за култура на безопасно поведение CLTRe, Кал Роер, заявява убедено, че не става дума за обикновена хакерска атака, а за подкрепен от чужда държава пробив в сигурността.

Засегнатите от инцидента агенции, предава Help-Net помещават данните на правителствените служители на страната, както и на специалистите от норвежкото разузнаване, политици и общественици. Според местен представител на службите, атаката може да е провокирана от желание да се навреди на националните интереси на скандинавската страна, но може и да е извършена с цел кражбата на данни и последвалата им продажба на черния пазар. „Знае се, че здравния сектор е цел на хакери и Норвегия не е изключение от това. 2.8 загубени пациентски досиета се равнява на половината от населението на Норвегия и в този смисъл, това може да се смята за пробив с големи размери“, цитира изданието Нивол Нигард, съветник към норвежката служба за сигурност към полицията.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за