Хакери откраднаха данни на 2,3 милиона потребители на програмата CCleaner

2
1110

Хакери откраднаха сведения на 2,3 милиона потребители на програмата CCleaner. Нападателите са хакнали приложението, използвано за почистване на компютрите от ненужните файлове. При това, компанията-производител Piriform е направила официално изявление за хакването на две от версиите на нейния софтуер.

В съобщението си компанията подчертава, че компрометираните версии са v5.33.6162, както и v1.07.3191 за Cloud версията.

„Доста бързо успяхме да се справим с проблема и можете да сте сигурни, че някой от потребителите вече няма да пострадат“ — се отбелязва в портала на компанията.

Подчертава се също, че проблемът засяга изключително клиентите от версиите на OS с 32 битова разрядност и оказаните по-горе версии на програмите. На всички потребители се препоръчва да изтеглят актуалната версия — v5.34. Служителите на компанията са поднесли извиненията си за този инцидент.

Предполага се, че съответния проблем е засегнал само 3% от потребителите на приложението. Подчертава се също, че зловредният код е бил разкрит в поредното обновление. Уязвимостта позволява на хакерите да получат информация относно потребителите. Освен името на компютъра, те научават IP-адреса, както и списъка с инсталираните програми. Всички данни се предават на сървър, разположен на територията на САЩ. На 15 септември, служителите на реда са го изключили. Разследването на инцидента продължава.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари