fbpx
-11.2 C
София

Хакери от Северна Корея са присвоили над 400 милиона долара в криптовалута

Най-четени

Севернокорейски хакери са откраднали дигитални активи на стойност почти 400 милиона щатски долара при най-малко седем атаки срещу платформи за криптовалути през изминалата година, става ясно от нов доклад.

Компанията за анализ на блокчейн технологиите Chainalysis заяви, че това е една от най-успешните години в историята на киберпрестъпността в затворената източноазиатска държава.

Атаките са били насочени главно към инвестиционни посредници и централизирани борси.

Северна Корея редовно отрича да е замесена в каквито и да било хакерски атаки, когато такива данни излязат наяве.

„От 2020 до 2021 г. броят на свързаните със Северна Корея хакерски атаки скача от четири на седем, а паричните суми, откраднати в тези атаки, са нараснали с 40%“, се казва в доклад на Chainalysis.

Хакерите са използвали редица техники, включително фишинг примамки, експлойти на уязвимости и злонамерен софтуер, за да източат средства от „горещите портфейли“ на организациите и след това да ги прехвърлят към адреси, контролирани от Северна Корея, съобщават от анализаторската агенция.

Горещите портфейли за криптовалута са свързани с интернет и блокчейн мрежата, поради което са уязвими на хакерски атаки, за разлика от студените портфейли, които не са свързани с интернет. Те се използват за изпращане и получаване на криптовалута и позволяват на потребителите да следят в реално време наличността си.

Много експерти препоръчват преместване на големи количества криптовалута, които не се използват всеки ден, към „студени“ портфейли, които са изключени от глобалната мрежа.

Chainalysis казва, че е вероятно много от миналогодишните атаки да са били извършени от така наречената Lazarus Group, хакерска група, срещу която САЩ приложи редица санкции.

Смята си, че групата е контролирана от основното разузнавателно бюро на Северна Корея, известно още като Главно разузнавателно бюро.

Хакерската група Lazarus преди това беше обвинена в участие в рансъмуер атаките „WannaCry“, хакването на международни банки и сметки на клиенти, както и кибератаките срещу Sony Pictrus през 2014 г.

„След като Северна Корея е получила контрол над средствата, правителството на страната е започнало внимателен процес на пране на парите, за да може техния произход да бъде изчистен и те да влязат в употреба“, се добавя в доклада за миналогодишните банкови атаки.

Група на ООН, която наблюдава санкциите срещу Северна Корея, обвини Пхенян, че използва откраднати средства за финансиране на своите ядрени и балистични ракетни програми, като успява да избегне международните санкции за престъпните дейности, които се извършват.

Отделно, през февруари миналата година САЩ обвини трима севернокорейски компютърни програмисти в огромна хакерска кампания, насочена към кражбата на повече от 1,3 милиарда долара в пари и криптовалута.

Кибератаките засягат различни компании – от банки до холивудски филмови студия, както се уточнява допълнително в доклада.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини