Хакери превземат чата, 500% ръст на заразните съобщения за месец

5
20

С 500% е нараснал броят на мигновените съобщения (IM), носители на зловреден код, през месец май в сравнение с април, твърдят от компанията Postini Inc. За първото тримесечие на 2006 година “заразените” съобщения са се увеличили със 160% спрямо същия период на миналата година.

Хакерската инвазия в чата расте заедно с увеличаване на популярността на мигновените комуникации. В момента над 100 милиона души по света общуват помежду си в реално време през чата, който е по-бърз от електронната поща. Наблюдава се ясна тенденция към все по-широко навлизане на чата в средите на бизнеса, след като IM спечели бързо младежката аудитория. Новият контингент от делови потребители допълнително изостря апетита на хакерите, търсещи слава и пари.

В типичния сценарий хакерите изпращат и-мейли или IM програми, които откриват и крадат списъците с приятели от потребителите на мигновени съобщения. След това автоматични системи изпращат “злонамерени” IM съобщения до членовете на списъка от името на приятел. Потенциалните жертви са приканвани да кликнат върху линк, който води към даунлоуд на зловреден код от хакерски сайт – вирус, спайуеър, адуеър или други подобни.

Методът работи много успешно, тъй като по-голяма част от интернет потребителите в момента не използват специфичен антивирусен софтуер срещу заплахите на чата. А тези заплахи са реални и не по-малко опасни от вирусите, предавани по електронната поща.

През миналата година експертите по сигурност са открили 2400 различни вируса, червеи и други заплахи, прикачени към мигновените съобщения. Това е увеличение с 1600% спрямо предходната година и един невероятен резултат от усилията на хакерите в Интернет.

Източник: technews.bg

ДОБАВИ КОМЕНТАР

5 коментара за "Хакери превземат чата, 500% ръст на заразните съобщения за месец"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка
wpDiscuz