Данни на 463 378 банкови карти, идващи от турски банки са засечени да се продават онлайн. Новината идва от страниците на ZDNet, които се позовават на доклад на компанията за информационна сигурност и защита Group-IB.

Самите карти са се продавали на четири пакета в най-големият ъндърграунд кардърски форум Joker’s Stash между 28.10 и 27.11. „Карти от Турция са нещо много рядко срещано на подобни места. В последните 12 месеца това е най-голямата продажба на платежни карти, свързани с турски банки“, споделят за медията специалистите. Group-IB обясняват, че евентуалната продажба на всички карти би донесла на тези, които са ги откраднали половин милион долара.

Информацията включва данни, както на дебитни, така и на кредитни карти, а факта, че те са свързани с различни турски банки подсказва за това, че те вероятно са откраднати от оператор, който обработва разплащания, а не от конкретните банки.

Продаваните данни включват дата на изтичане на картите, CVV/CVC номера, името на картодържателя, както и допълнителна информация, като имейл, телефонен номер и др. Дмитрий Шестаков, шеф на разследващото звено в Group-IB подчертава, че обстоятелството, че са включени имейл и телефонен номер изключва възможността данните да са откраднати от банкови апарати посредством скиминг устройства или PoS терминали. Според него вариантите за източника на откраднатата информация може да се заключи в три варианта: хора, които са станали жертва на фишинг, зловредна програма или JavaScript-базиран скимър, подобен на Magecart.

Group-IB са уведомили турските власти за своето откритие.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за