Хакери публикуваха допинг досиета на футболисти

2
1031

Хактивистка групировка, която твърди, че е близка до „Анонимните“ и се предполага, че е съставена от руски хакери, публикува откраднати данни от системите на ФИФА. Те са свързани с допингирани футболисти, които групата твърди, че са прикривани. Заедно с това, в Интернет изтече комуникация между световната футболна асоциация и допинг полицаите от WADA.

„Днес Fancy Bears публикуват материал, изтекъл от различни източници, свързани с футбола. Както играчите, така и официалните лица нееднократно са заявявали, че този спорт е чист от допинг. Ние приехме тези твърдения, като предизвикателство и ще докажем, че това е лъжа“, пишат хакерите, които заявяват, че настоящата им акция е част от кампанията им OpOlympics.

В изтеклите материали има писма, обсъждащи конкретни случаи, както и имена на футболисти, които са вземали допинг. Заедно с това има и информация за футболисти, на които им е било позволено да вземат забранени медикаменти с терапевтична цел (therapeutic use exemptions, TUE), спорна практика, разрешена от Международната антидопингова агенция, позволяваща вземането на забранени вещества в случай на заболяване. Хактивистката групировка има и свой сайт, на който може да се открият и въпросните материали.

Fancy Bears твърдят, че само за 2015г. числото на допингирани футболисти е било 150, като след година са били над 200. Сред посочените имена на футболисти, които са били хванати с допинг, но са били прикрити от властите, присъстват имената на известни състезатели, като Марио Гомез, Арда Туран, Хуан Верон, Тевез.

От ФИФА осъдиха остро публикуването на данните, критикувайки изнасянето на данни за медицинското състояние на състезателите.

Fancy Bears се появиха за пръв път миналата година, когато публикуваха откраднати данни от мрежата на антидопинговата комисия, скоро след наказанието за руските атлети, уличени в масово взимане на допинг. Медии и специалисти предполагат, че въпросната групировка има тесни връзки с Кремъл.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари