Хакери пускат свои сателити в космоса, за да заобиколят цензурата

0
20

Компютърни специалисти с интереси в областта на хакерството имат намерение да пуснат в действие собствена мрежа от сателити, която да им подсигури обмен на данни, намиращ се извън обсега на популярните методи за цензуриране на информация. Подробности за инициативата бяха разкрити по време на конгреса Chaos Communication, който се проведе в Берлин през миналата седмица, информира BBC.

Организатори на проекта за независимите сателити са хората от хакерската организация Hackerspace Global Grid. Освен извеждането на комуникационни уреди в космоса, членовете HGG предвиждат и изграждането на наземни станции, които ще имат за задача да осигуряват връзка със сателитите. В дългосрочен план хакерите планират да пратят и непрофесионален астронавт до Луната.

Някои любители вече са успели да пратят свои сателити в орбита и да ги задържат там за кратко време. За непрофесионалистите най-голям проблем е поддържането на постоянна комуникация с уредите. Това е най-голямото препятствие пред нискобюджетните проекти.

Активистът Ник Фар призова всички хора по света да помогнат на проекта с пари още през месец август. Той заяви, че нарасналата цензура в интернет е основен мотивиращ фактор за развитието на проекта.

„Първата ни цел е създаването на мрежа в космоса, която не подлежи на цензуриране. Нека да отнемем контрола върху световната мрежа от земните субекти.”, призова Фар.

Хакерите дадоха за пример закона Stop Online Piracy Act, който ако бъде приет в САЩ ще предизвика безпрецедентни ограничения в световната мрежа, засягащи потребителите по целия свят.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари