fbpx
-1.2 C
София

Хакери са получили достъп до доклади на Европейската агенция по лекарствата, свързани с ваксини срещу COVID-19

Най-четени

Хакери са успели да получат достъп до вътрешни доклади и документи, свързани с одобрени ваксини срещу COVID-19, след като са извършили кибер атака над информационните системи на Европейската агенция по лекарствата. Нападателите са получили незаконен достъп до нормативни документи, свързани с ваксината срещу коронавирус, разработвана в партньорство между биотехнологичната компания BioNTech и партньорската фармацевтична компания Pfizer, както става ясно от изявление на самата BioNTech от сряда.

Европейската агенция по лекарствата, която отговаря за прегледа на ефективността на ваксината, потвърди за хакерската атака в собственото си изявление, но отказа да предостави допълнителни подробности по време на текущото разследване. Агенцията заяви, че хакерската атака няма да окаже влияние върху сроковете за пускане на ваксината.

BioNTech заяви, че собствените ѝ сървъри не са били засегнати и че няма установена кражба на лични данни на доброволците, които са участвали в клиничните изпитвания на ваксината (които наброяват 43 500).

Не е ясно кой стои зад кибер атаката, но независими изследователи по кибер сигурност смятат, че хакери, подкрепяни от правителствата на национални страни като Китай, Русия и Северна Корея, сега са се насочили към фармацевтичните компании, които разработват ваксини срещу COVID-19.

Обединеното кралство започна своя програма за масово ваксиниране във вторник, ставайки първата държава, която започна да доставя ваксината в широк мащаб. Програмата, която се очаква да достигне до 4 милиона души до края на декември, използва ваксината на BioNTech и Pfizer, която показа над 95% ефективност по време на клиничните тестове.

BioNTech не отговори на искането за допълнителен коментар и подробности за информацията, до която хакерите са получили достъп.

Нападателите са се насочили и към начина на пускане на ваксината – представяйки се за компании за снабдяване с хладилни камери и са насочили атаките си и към дистрибутори, които ще доставят ваксината до милиони хора.

Националният център за киберсигурност на Обединеното кралство заяви, че подкрепя изследванията на ваксините и помага за защитата им срещу хакерски атаки. Центърът все още разследва нарушението, както става ясно от изявленията.

„Работим съвместно с международни партньори, за да разберем въздействието на този инцидент, засягаш лекарствения регулатор на ЕС, но в момента няма доказателства, които да предполагат, че лекарственият регулатор на Обединеното кралство е бил засегнат“, казват от агенцията.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини