Хакер отвори 2732 шкафчета за доставки на руска куриерска фирма в Москва

0
891

Мистериозен хакер е използвал кибер атака, за да отвори вратите на 2732 шкафчета за доставка на пратки из целия град Москва. Атаката се е случила в петък следобед, на 4 декември. Тя е била насочена срещу мрежа на PickPoint.

Това е местна услуга за доставки, която поддържа над 8000 шкафчета за доставка на пратки в Москва и Санкт Петербург

Хората в Русия могат да си поръчват продукти онлайн и да изберат поръчката им да се достави до такова шкафче, вместо на домашния им адрес. След като пратката пристигне, потребителят получава имейл или СМС. След това той отива до шкафчето и го отваря посредством приложението на PickPoint, предават от ZDNet.

Точно системата, която позволява на клиентите да отворят шкафчето и да си вземат пакета, е атакувана

Използван е все още неидентифициран експлойт. Хакерът е успял да отвори вратите на една трета от шкафчетата на компанията. В следствие на това, хиляди пакети са изложени на риск от кражба. Все още остава неясен и мотивът за атаката. В съобщение до медиите от уикенда, PickPoint съобщава, че се е обърнала към властите.

В момента компанията работи върху възстановяване на мрежата си, която в следствие на атаката е претърпяла щети. Остава неясно и дали е имало откраднати пратки.

Според постове в социалните мрежи, наемодатели и охранители бърз са се намесили в петък, за да ограничат достъпа до очевидно неработещите кутии.

Компанията отбелязва, че това е първата в света насочена атака срещу пощенска мрежа.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари