Хакер твърди, че е извлякъл около 63GB данни сертифициран сорс код на Microsoft чрез Github

2
1255

Github е платформата с разширено споделяне на публични сорс кодове за професионалисти и любители програмисти. Не всички библиотеки са предназначени за публиката и някои от тях са с ограничен достъп. Microsoft, компанията, притежаваща Github, съхранява около 300 GB специален сорс код във вид на личен запас. Мистериозен хакер обаче публикува изображения от изтекла информация през платформата. Според публикуваната в медиите информация той се е добрал до 63,2GB данни, като най-актуалните са от 28-ми март 2020. Това, изглежда, е същият хакер, пробил защитата на Индонезийската компания Tokopedia.

Според изображенията, сорс кодът касае платформите Azure, Office и някои Windows Runtime компоненти. Новината беше споделена чрез Twitter акаунта Under the Breach, занимаващ се с киберсигурност. Не се знае дали хакерът е осъществил контакт с Microsoft по въпроса.

Американският технологичен конгломерат обаче няма никакви притеснения. Компанията все пак е публикувала в Github и отворен сорс код и е на мнение, че става въпрос за точно тези данни. Вътрешният сорс код се подлага на непрекъснати проверки за изтичания и компанията има специални планове за потенциално изтичане. Microsoft уверява, че библиотеките с поверителна информация са непокътнати.

Това не е последният случай на достъп до данните на Microsoft от външни лица. Изглежда едновременно с този пробив друг хакер се е добрал до цели 500GB данни на Microsoft. Може би двете действия са част от обща схема, но компанията отказва да коментира по въпроса.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари