Хакер или група йли хакери с псевдоним X~zakaria проникнаха в официалния уеб-сайт на министерството на енергетиката на Украйна.

Злоумишленикът иска откуп в размер на 0,1 биткойна. Директно в хакнатата страница се казва, че почти всички файлове с разширения php, .css и .js са криптирани от рансъмуера. Дори се предлага да не се губи време за декриптиране. Това е невъзможно да се направи за оставащото време. Исканият откуп е в размер на 0,1 BTC или около $925 по днешния курс. Искането е съвсем елементарно: „Ако през следващите няколко часа не ми бъдат заплатени 0,1 биткойна, файловете ще бъдат изтрити„.

X~zakaria предлага един съвсем безболезнен начин за връщането на всички данни. Просто трябва да се плати откупа през отпуснатото за тази операция време. В момента броячът в сайта показва малко повече от шест часа до настъпването на момента Х.

Хакерът иска заплащането да стане единствено в биткойни. Няма да се приемат пари чрез PayPal и другите аналогични платежни системи. Засега удареното министерство не дава коментари и не е известно, дали има изтичане или пострадали потребителски данни.

Днес курсът на биткойна достигна $9300 за 1 BTC.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ко? не!
ко? не!

Ако пък поне един нещастен бекъп на ден не правят, значи са пълни неудачници.

Шишо
Шишо

или изнудващия е толкова тъп че не знае да се правят бекъпи.