13.3 C
София

Хакнаха сайта на предизборната кампания на Тръмп и го обвиниха за COVID-19

Най-четени

Във вторник уебсайтът на президентската кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп беше временно хакнат от екип от все още неидентифицирани хакери.

Сайтът е бил възстановен само половин час по-късно, според информация от The New York Times. Но през това време хакерите се възползваха от пробива си и са обвинили Тръмп, без да приложат никакви доказателства зад твърденията си, че е помогнал по някакъв начин за създаването на коронавируса, както и че използва „чуждестранни актьори“, за да манипулира изборите през 2020 г. Естествено, освен че са добавили конспиративната информация на сайта, хакерите са поискали и откуп в криптовалута, за да върнат достъпа до него до администрацията на президентската кампания, но такъв не са получили.

Хакерите са си създали собствен портфейл за криптовалута в Monero, съобщават от NYT и са добавили анкета на сайта, в която посетителите му да гласуват дали според тях хакерите трябва да публикуват чувствителна вътрешна информация, включително тайни вътрешни разговори, до които те твърдят, че са имали достъп.

Говорителят на предизборната кампания на Тръмп Тим Мъртоу казва, че е невъзможно хакерите да са получили поверителни данни за президентската кампания на настоящия президент на САЩ, тъй като такива не са били съхранявани на същия сървър, на който се хоства уебсайта.

По ирония на съдбата Тръмп по-рано прибързано се похвали, че би било нелепо да очакваме политически хакери да успеят да проникнат във вътрешните системи дни преди изборите през 2020 г. Разбира се, в тази ситуация не говорим за реален пробив в компютърните системи на предизборните кампании, който би могъл да доведе до сериозни нарушения и изваждане на изборите от строя, или за манипулация, но все пак компрометирането на сайта е било реално.

„Никой не може да бъде хакнат. За да ви хакне някой, той трябва да бъде с IQ поне 197 и се нуждае да знае поне 15 процента от вашата парола“, каза по-рано Доналд Тръмп на митинг в Аризона в началото на месеца, в типичния за него американски приповдигнат стил.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини