Всяка авиокомпания днес – във време на драконовските икономически ограничения, наложени от правителствата по света заради COVID-19 – страда финансово. И сякаш проблемите им са малко, но една от тези компании стана жертва на киберпрестъпление.

Нискобюджетната EasyJet алармира, че мрежата ѝ е била компрометирана и личните данни на девет милиони нейни клиенти са били откраднати. Става дума за „изключително сложна атака“, при която са откраднати имейлите и информация, свързана с пътуванията на засегнатите от пробива, заедно с данните от банковите карти на 2208 човека. Изпълнителният директор на EasyJet Йохан Лундгрен споделя, че атаката е преодоляла, това, което той характеризира, като „гъвкав“ защитен профил на компанията, цитира Лундгрен Threatpost.

„Ние разглеждаме киберсигурността на системите ни много сериозно и разполагаме с гъвкави мерки за сигурност, които са поставени, за да защитават личната информация на нашите клиенти. Всеки един бизнес трябва да устоява, да бъде пред заплахата. Ние ще продължим да инвестираме в защитата на нашите клиенти, нашите системи и данните ни“, гласи изявлението на Лундгрен.

От компанията уведомяват, че са се съобразили с регулациите и са докладвали своевременно инцидента на Службата на комисаря по въпросите на информацията на Великобритания, организацията, отговорна за опазване на личните данни на Острова. EasyJet са информирали също така и всички засегнати от пробива свои клиенти и споделят, че са адресирали проблемът, позволил на хакерите да достигнат системите им. Не се съобщава естеството на проблема, позволил успешната атака.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари