fbpx
-1.7 C
София

Хакнаха Vodafone Германия

Най-четени

От немския клон на Vodafone официално признаха, че в резултат на хакерска атака са били компрометирани личните данни на около два милиона техни абоната. Атаката била извършена от хакер, който успял да пробие защитата на един от сървърите им и по този начин да се добере до информация за имената, банковите сметки, адресите и рождените дати на клиентите на мобилния оператор.

Ето какво бе изявлението на Vodafone по въпроса: „[Ние] разбрахме за атаката и я спряхме, бързо предприемайки наказателни мерки. Атаката е била възможна само заради вътрешна информация и се е случила дълбоко в IT инфраструктурата на компанията.“ Нито един друг клон на Vodafone, освен немският, не е бил засегнат от хакерската атака.

Извършителят на престъплението е бил идентифициран, след което немската полиция е претърсила дома му. Хакерът бил работил за външен доставчик на услуги и имал достъп до данни на Vodafone, но трябвало да хакне системата, за да добие тази информация. За щастие, хакерът не е успял да се добере до данни от кредитни карти, пароли, PIN кодове и телефонни номера.

В момента Vodafone Германия уведомява всичките си клиенти за случилото се. Според тях е възможно хакерът да е разпространил данните им и в момента някой да злоупотребява с тях. Експертът по сигурност Карола Елбрехт твърди, че с компрометираните данни лесно може да се открие и друга полезна за престъпниците информация.
 
 
 

 

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
pland
pland
8 години

Хак да им е!То не може само да се смуче,трябва и да се защитават тези,дето плащат.

Нови ревюта

Подобни новини