15.9 C
София

Хак позволява пускането на стари приложения в средата на Windows RT

Най-четени

Оказа се, че не е невъзможно да се пускат приложения за стари версии на Windows в средата на мобилния RT, който е предназначен за таблети с процесори, базирани на ARM технологията. Хакер е открил как могат да бъдат заобиколени ограниченията, съобщи Tech Spot.

Програмистът, подвизаващ се с прякора Clrokr, е открил, че в Windows RT е заложено ограничение, което позволява инсталиране и използване само на приложения, разработени за новия Metro интерфейс. В ядрото на операционната система са заредени инструкции, които проверяват дигиталния подпис на всяко приложение преди да позволят инсталирането му. Тази защита не може да се махне, но може да бъде манипулирана след като е заредена в паметта на операционната система. Когато се промени там ограниченията временно отпадат.

По подразбиране в Windows RT могат да се използват само приложения, изтеглени от Windows Store или такива, които идват фабрично. Пример за последния вид е пакетът Office и браузърът IE10.

Проблем на решението, измислено от Clrokr е, че след всяко рестартиране промените в паметта се заличават и старите приложения отново стават неизползваеми. Друг недостатък е, че настолните x86 приложения трябва да бъдат прекомпилирани, за да се използват от ARM архитектурата. Въпреки това хакът може да бъде полезен при програмите с отворен код. Възможно е чрез него да се направи версия на Chromium, вървяща под RT. Вече са пуснати работещи вариации на Putty и TightVNC.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини