fbpx
4.1 C
София

Харвардски изследовател: Надпреварата в ИИ на САЩ и Китай може да унищожи цивилизацията

Най-четени

Надпреварата във въоръжаването с изкуствен интелект между САЩ и Китай е огромна. Двете международни сили се борят за върховна власт над бързо развиващата се и все по-впечатляваща технология. Според един изследовател от Харвард, ако скоро не сложим край на конкуренцията, цивилизацията, каквато я познаваме, може да плати висока цена.

„Тази конкуренция е свързана с огромни рискове“, пише за The Boston Globe Уил Хеншал, дипломиран изследовател, от училището “Кенеди” в Харвард. 

Ако Съединените щати и Китай не намерят начини да намалят тези рискове, и двете страни могат да бъдат изправени пред катастрофа.

Аргументът на Хеншал очертава ИИ като следващата променяща играта технология с общо предназначение.

Както при други пробиви с общо предназначение преди това, държавите ще направят всичко възможно, за да установят господство. В този случай, тъй като държавите по света се стремят да внедрят ИИ в усъвършенствани оръжия, това означава да се харчат много пари за военни цели. Не просто за изкуствен интелект с общо предназначение.

През фискалната 2021 г. американското правителство е похарчило 10.8 млрд. долара за научноизследователска и развойна дейност в областта на ИИ. 9.3 млрд. долара от тях са дошли от Министерството на отбраната.

Междувременно отбелязва, че САЩ също така се стремят да затруднят достъпа на Китай до необходимите ресурси за изграждане на ИИ. Например чрез компютърни чипове, очевидно с цел да задушат конкуренцията.

Китайските публични разходи за ИИ не са толкова прозрачни, но анализаторите смятат, че те са приблизително сравними.

В контекста на по-широката общотехнологична история това е нормално поведение.

Новите изобретения винаги са задвижвали нациите и техните икономики, а световните сили действат бързо, за да се уверят, че ще получат лъвския пай от ползите. Било то икономически, отбранителни или както в този случай и двете.

Но изкуственият интелект може да се окаже коренно различен. 

Прави се сравнение с парната машина. Технологична революция от миналото. Тя може да се повреди, но дори цяла флота от парни машини не може да унищожи неволно цели нации, да не говорим за цивилизацията като цяло.

ИИ, поне в мисловни експерименти, би могъл да го направи. И точно сега просто не знаем достатъчно за него, за да можем уверено да предотвратим това. Особено в среда, в която конкуренцията надделява над сътрудничеството. Система, която по своята същност предпочита силата и скоростта пред предпазливостта.

А когато става въпрос за толкова мощна технология, приоритетното прилагане на предпазните мерки изглежда повече от необходимо.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини