Харвардски професор: „Бързите радиосигнали може да са от чужда цивилизация“

5
1243

Наскоро международен екип от астрономи съобщи за бързи загадъчни радиосигнали, повтарящи се през еднакви периоди от време. Досега нищо подобно не е улавяно от астрофизиците. Учените посочиха, че техният източник навярно е неутронна звезда. Но харвардският професор Антъни Ави Леб (And Avi Loeb) не е съвсем съгласен с тази теза.

Астрофизиците, работещи с радиотелескопа CHIME в Канада засякоха първия подобен радиосигнал през месец септември 2018 година. Но сега бяха фиксирани още 28 подобни пика, които се повтарят точно на всеки 16 дни и продължават около час за период от четири часа. Счита се, че източникът на тези сигнали е далечна галактика на разстояние 500 милиона светлинни години от нас.

Ръководителят на катедрата по астрономия на Харвардския университет заяви пред изданието Futurism, че тези сигнали могат да имат изкуствен произход. Той не отрича, че има вероятност бързите FRB радиосигнали да възникват при сблъсъка на неутронни звезди или поради друга, неизвестна за учените причина.

„Към днешен ден няма никакви доказателства, които да потвърдят и докажат природата на FRB сигналите“ – заяви професор Леб. „В подобна ситуация трябва да разгледаме всички възможности, включително техния изкуствен произход“.

Антъни Леб каза още, че напълно е възможно някаква извънземна цивилизация да използва енергиен лъч, за да премества различни товари в междузвездното пространство и сега учените са уловили излъчването на този лъч.

Това не е първият опит на Леб да намери алтернативно обяснение на космически феномен. Миналата година той изрази мнение, че първият междузвезден обект, пристигнал в пределите на Слънчевата система – астероидът с форма на гигантска пура Оумуамуа може да е космическа сонда на извънземна цивилизация.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари