Хиляди американци получиха закъснели съобщения за Свети Валентин

0
265

Хиляди души съобщават, че са получили странни, извън контекст съобщения в нощта срещу сряда и четвъртък във всички мобилни мрежи на САЩ, като много от съобщенията първоначално са били предназначени като поздрав за Деня на влюбените. Не само че SMS-ите са забавени от февруари до ноември, но някои от тях дори са били изпратени на Свети Валентин преди две години.

„Рано тази сутрин сестра ми и аз получихме текстови съобщения, които са били изпратени на 14 февруари 2019 г. Оказа се, че има и други хора, които съобщават за подобна ситуация тази сутрин“, пише потребител в Reddit в четвъртък, както бе съобщено по-рано от The Verge.

На база мненията в Reddit, става ясно, че проблемът засяга потребители от T-Mobile, Sprint, Verizon, AT & T, Bell, Google Gi и Google Hangouts, както на iPhone, така и на Android телефони.

„Получих съобщения от майка ми снощи в 1:14 и 1:39. Те бяха изпратени от Деня на влюбените преди две години. Картата ѝ е на Verizon, тя не знае модела на телефона си, а моят е на Sprint на iPhone 8 +.“, се казва в друг пост.

„Получих съобщение, което моята приятелка ми е изпратила преди почти една година. Тя също получи SMS от мен от преди една година. Не съм изпращал съобщенията наскоро“, казва друг потребител.

Радиостанция в Мейн съобщи, че получава отговор на съобщение, изпратено също на 14 февруари 2019 г. в ранните часове на четвъртъка.

Проблемът е причинен от актуализация на поддръжката за платформите за текстови съобщения, използвани от множество американски оператори, според изявление на Sprint. Това „доведе до това някои клиенти да получат стари текстови съобщения, изпратени преди месеци. Проблемът беше решен не след дълго, като се извиняваме за евентуалните обърквания и грешки, които може да е причинил“, заяви говорителят на Sprint.

T-Mobile заяви, че проблемът е свързан с доставчик от трета страна, който вече е решен, докато Verizon твърди, че доставчикът на услуги за текстови съобщения, наречен Syniverse, може да е отговорен за проблемите.

Synivers потвърди, че вината е тяхна, като каза, че по време на вътрешната поддръжка снощи са изпратени 168 149 съобщения от миналото, които не са достигнали до получателите си до сега.

„Докато проблемът е решен, ние сме в процес на преразглеждане на нашите вътрешни процедури, за да гарантираме, „е това няма да се повтори“, казва Уилям Хърли, главен маркетинг и продуктов директор на Syniverse.

AT & T не отговори веднага на искане за коментар пред CNN. И четирите телекома в момента работят заедно по създаването на обща технология за изпращане на текстови съобщения, която ще се нарича RCS и се разработва от Google от началото на годината. Нейните възможности ще осигурят на потребителите алтернативата на iMessage на Apple за Android.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за