В последните седмици и месеци една новина не слиза от главните страници на големите американски медии: тази за проведенаната пропагандна кампания от предполагаеми руски тролове по времето на кампанията за президент на САЩ. Мнозина са убедени, че такава кампания действително се е провела под формата на нарочна акция и американските власти се заеха с разследването на случая. Това стана повод за дискусии относно ролята на социалните медии в политическото пространство и отговорностите, които те понякога забравят, че носят. Поне един специалист има решение по въпроса: да се забрани политическата агитация в социалните мрежи.

Това е мнение на главния технологичен мениджър на F-Secure, специалист по информационна защита и интернет активист Мико Хипонен. Това е заявил той по време на дискусия относно геополитиката и IoT сигурността. Той привежда за пример Япония, където местните власти са взели именно такова решение, разкрива той, цитиран от The Register.

Неговият колега във финската компания Шон Съливън е на малко по-различно мнение. Не самите социални мрежи трябва да бъдат винени, а медиите, които намират фалшивите новини и ги разпространяват. „Дезинформацията съществува в Twitter, но големият проблем тук е как тя бива опакована и поднасяна от кабелните новини. Примамката е заложена там и кабелните новини просто се връзват“, обяснява Съливан. Според него, борбата с дезинформацията е по-скоро въпрос на медийна култура и проява на критично мислене, а не толкова на премахването на троловете и руските ботове.

Що се отнася до IoT революцията, правеща способни вещите и устройствата около нас да си комуникират помежду си и с Интернет, то Хипонен за пореден път повтори своето убеждение, че „Интернет на вещите“ не е това, което изглежда на повърхността. „Тук не става дума да се помогне на потребителите, които искат уредите им да имат интернет свързаност. Става дума за компаниите, които искат да ги свържат с Интернет, за да събират данни“, обяснява Хипонен, който допълва, че самите компании не са все още наясно как да монетизират тези данни, но знаят, че в перспектива, тази информация ще е изгоден актив, така че имат желанието да я вземат отрано. „Информацията е новия петрол“, убеден е той.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
TrialРуснакsaentistАмериканецZapoznat Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Zapoznat
Zapoznat

А защо не говорят за постоянното вмешателство на САЩ във вътрешните работи на други държави, спонсорирани кампании и конфликти ?

Американец
Американец

Защото има разлика, когато нападнеш правителство и режим, които спонсорират световния тероризъм и тогава, когато една държава нападне суверенна европейска съседка, която е преценила, че трябва да бъде част от Европейското семейство и й откъснеш територия в 21-ви век.

Руснак
Руснак

„Каква е разликата между разузнавач и шпионин?
– Шпионина е ТЕХЕН, а разузнавача е НАШ“.

Точно същото важи за всички „демократични нарко-диктаторчета“ барабар с Бойко Борисов, Даниел Ортега и подобните.

Садам Хюсеин бе пример как от „наш“ стана „техен“ и демократично свален.

saentist
saentist

Някой платил на руснаци да свършат работа
(понеже са кадърни да я свършат),
те я свършили, но понеже били руснаци виновна Русия.
Логиката на глупака.
Защо не обвиняват китайските фирми че произвеждат техника на Хамерски компании.
Защо не обвинят Виетнам че ги обува?

Trial
Trial

Браво! Да се въвежда вече направо едно „министерство на истината“ и да се свършва с комедията, наречена „Демокрация“.
Вече става видно, как синята боя на доста „демократи“ започва да се пропуква и отдолу избива червено, чак червиво…до мозъка на костите им!