В последните седмици и месеци една новина не слиза от главните страници на големите американски медии: тази за проведенаната пропагандна кампания от предполагаеми руски тролове по времето на кампанията за президент на САЩ. Мнозина са убедени, че такава кампания действително се е провела под формата на нарочна акция и американските власти се заеха с разследването на случая. Това стана повод за дискусии относно ролята на социалните медии в политическото пространство и отговорностите, които те понякога забравят, че носят. Поне един специалист има решение по въпроса: да се забрани политическата агитация в социалните мрежи.

Това е мнение на главния технологичен мениджър на F-Secure, специалист по информационна защита и интернет активист Мико Хипонен. Това е заявил той по време на дискусия относно геополитиката и IoT сигурността. Той привежда за пример Япония, където местните власти са взели именно такова решение, разкрива той, цитиран от The Register.

Неговият колега във финската компания Шон Съливън е на малко по-различно мнение. Не самите социални мрежи трябва да бъдат винени, а медиите, които намират фалшивите новини и ги разпространяват. „Дезинформацията съществува в Twitter, но големият проблем тук е как тя бива опакована и поднасяна от кабелните новини. Примамката е заложена там и кабелните новини просто се връзват“, обяснява Съливан. Според него, борбата с дезинформацията е по-скоро въпрос на медийна култура и проява на критично мислене, а не толкова на премахването на троловете и руските ботове.

Що се отнася до IoT революцията, правеща способни вещите и устройствата около нас да си комуникират помежду си и с Интернет, то Хипонен за пореден път повтори своето убеждение, че „Интернет на вещите“ не е това, което изглежда на повърхността. „Тук не става дума да се помогне на потребителите, които искат уредите им да имат интернет свързаност. Става дума за компаниите, които искат да ги свържат с Интернет, за да събират данни“, обяснява Хипонен, който допълва, че самите компании не са все още наясно как да монетизират тези данни, но знаят, че в перспектива, тази информация ще е изгоден актив, така че имат желанието да я вземат отрано. „Информацията е новия петрол“, убеден е той.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

5 коментара за "Хипонен: Политическата агитация в социалните мрежи трябва да се забрани"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка