Хитри клиенти вземат пари от банките, поради закръгленията при конвертирането на валутата

1
111

Специалистите по компютърна безопасност на компанията Positive Technologies разкриха оригинална схема, която от тази година активно се използва за получаване на редовни парични суми при интернет-банкирането в руските банки. Методът не е сложен и много потребители от различни страни започнаха експерименти със своите банки.

 

Схемата накратко е следната:

  • Произволен потребител чрез интернет-банкиране прехвърля например 29 копейки в центове. По текущия курс от около 65 рубли, тази сума съответства на $0,004461.
  • При конвертирането, банката закръгля сумата до два знака след десетичната запетая, тоест, $0,01
  • Клиентът прехвърля 1 цент обратно към рубли, след което получава в сметката си 0,65 рубли (65 копейки).
  • Чистата печалба от тази операция е около 0,36 рубли (36 копейки), тоест, доста повече, отколкото е внесено

Според експертите, особено упоритите клиенти по този начин печелят “от въздуха” по около 15 000 рубли ($231) месечно.

Специалистите по компютърна безопасност от Positive Technologies наричат схемата “атака при закръгляне”, известна още с появата на онлайн-игрите. Активното използване на тази система започва още с появата на онлайн-банкирането.

По принцип, става дума за малки суми и това почти никога не се публикува. Банките съобщават информация за кражби и изтичания, само когато са откраднати пари на клиенти или банката предстои да фалира.

Positive Technologies допълва, че първоначално този вид атаки са използвани от недобросъвестни програмисти, създаващи банков софтуер. Банките обикновено използват ограничения в най-ниската сума за прехвърляне на парични суми от една валута към друга, използват се и други методи. Но ето, че има изключения.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

1 коментар за "Хитри клиенти вземат пари от банките, поради закръгленията при конвертирането на валутата"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка