Най-ценният ресурс, необходим за добива криптовалута е електричеството. За генерирането на цифровите монети вече се изразходва електрическа енергия, повече, отколкото консумира Ирландия (и още 19 други държави от Евросъюза). Това са 0,13% от световната консумация на електроенергия с цена половин милиард долара годишно. Но изглежда си струва, а глобалната финансова система изисква съответната инфраструктура.

Към днешен ден годишната консумация на Bitcoin мрежата се оценява на 30,25 тераватчаса. Само през вчерашния ден в топилната пещ на цифровото злато изгоряха 82,86 гигаватчаса. За една единствена транзакция са необходими 275 киловатчаса, което е достатъчно примерно за девет добре оборудвани частни вили.

Идеята е ясна: за генерирането на биткойни и извършването на транзакции с тях е необходима електрическа енергия. Много енергия.

Колкото е по-евтино електричеството, толкова е по-рентабилен майнингът. Ето защо в Китай, където се „копаят“ повече от половината световни биткойни, се предпочита цифровите ферми да се строят в промишлените зони. Тези зони по принцип са проектирани да се намират близо до мощни генератори на евтино електричество – най-често ВЕЦ-ове. А в Европа стана модерно използването на 700 W вятърни електроцентрали за безплатно генериране на Zcash в полеви условия.

Тази схема работи много добре – всяко денонощие се генерира солидно количество Zcash и техниката бързо се изплаща.

А какво да правим, ако не сме близо до никаква промишлена зона и нямаме вятърен генератор? И както напомня порталът Eco Motoring News, живеете някъде, където цената на електричеството е твърде висока? Навярно повечето ще решат да си купят биткойни с фиатни пари. Но един хитър американец сподели своето изобретение в затворената група Tesla Owners Worldwide на Facebook.

В тази група редовно се обсъжда ръста на цената на биткойна и преди време някой се пошегувал, че може би има смисъл да се „копае“ цифрово злато чрез контактите на зарядните станции на Tesla. Добре известно е, че компанията на Илън Мъск предлага на закупилите електрически автомобили Tesla, безплатно зареждане във фирмените зарядни станции.

Но шегата за един се оказа истина за друг. Друг притежател на електромобил на Tesla веднага публикува снимка на своята мини ферма за добив на криптовалута, поместена в багажника на електрическия автомобил.

Според снимката, този човек едва ли копае биткойни, понеже не се виждат специализираните ASIC платки. Вместо това виждаме четири дънни платки и четири захранващи блока. На всяко дъно са поставени по четири слота за видеокарти, свързани със сини кабели и явно към всяко дъно се включват по четири видеокарти.

Някои експерти се усъмниха във всичко това. Първо, ако добивът става през нощта, то на сутринта багажникът ще бъде с невероятна температура, а никакво охлаждане не се вижда. Освен това, не е предвидено закрепване за графичните карти, които са оставени на произвола в багажника.

Но ако се извършва добив на Ethereum, доходът лесно може да се пресметне с калкулатора Cryptocompare. Ако се поставят видеокарти от среден клас, генериращи 20 мегахеша в секунда, то тази мини ферма ще даде 320 мегахеша в секунда или 0,05 ETH на денонощие, което е 1,5 ETH месечно. При сегашния курс това са $675 месечно и е почти точно колкото месечната лизингова вноска за електрическа Tesla. Тоест, този хитрец може да си вземе електромобил на лизинг и да го получи на практика безплатно, а ако курсът на Ethereum нарасне – дори и да излезе на печалба.

Но не би. Навярно ненапразно, съвсем наскоро за новите купувачи на електромобили Tesla бе поставен лимит от 400 KWh безплатно годишно зареждане. Навярно те са се досетили, че може да стане нещо такова. Ненапразно се появиха намеци, че митичният Сатоши Накамото е самият Илън Мъск. Но вчера Мъск официално опроверга тези слухове.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

13 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари