Най-ценният ресурс, необходим за добива криптовалута е електричеството. За генерирането на цифровите монети вече се изразходва електрическа енергия, повече, отколкото консумира Ирландия (и още 19 други държави от Евросъюза). Това са 0,13% от световната консумация на електроенергия с цена половин милиард долара годишно. Но изглежда си струва, а глобалната финансова система изисква съответната инфраструктура.

Към днешен ден годишната консумация на Bitcoin мрежата се оценява на 30,25 тераватчаса. Само през вчерашния ден в топилната пещ на цифровото злато изгоряха 82,86 гигаватчаса. За една единствена транзакция са необходими 275 киловатчаса, което е достатъчно примерно за девет добре оборудвани частни вили.

Идеята е ясна: за генерирането на биткойни и извършването на транзакции с тях е необходима електрическа енергия. Много енергия.

Колкото е по-евтино електричеството, толкова е по-рентабилен майнингът. Ето защо в Китай, където се „копаят“ повече от половината световни биткойни, се предпочита цифровите ферми да се строят в промишлените зони. Тези зони по принцип са проектирани да се намират близо до мощни генератори на евтино електричество – най-често ВЕЦ-ове. А в Европа стана модерно използването на 700 W вятърни електроцентрали за безплатно генериране на Zcash в полеви условия.

Тази схема работи много добре – всяко денонощие се генерира солидно количество Zcash и техниката бързо се изплаща.

А какво да правим, ако не сме близо до никаква промишлена зона и нямаме вятърен генератор? И както напомня порталът Eco Motoring News, живеете някъде, където цената на електричеството е твърде висока? Навярно повечето ще решат да си купят биткойни с фиатни пари. Но един хитър американец сподели своето изобретение в затворената група Tesla Owners Worldwide на Facebook.

В тази група редовно се обсъжда ръста на цената на биткойна и преди време някой се пошегувал, че може би има смисъл да се „копае“ цифрово злато чрез контактите на зарядните станции на Tesla. Добре известно е, че компанията на Илън Мъск предлага на закупилите електрически автомобили Tesla, безплатно зареждане във фирмените зарядни станции.

Но шегата за един се оказа истина за друг. Друг притежател на електромобил на Tesla веднага публикува снимка на своята мини ферма за добив на криптовалута, поместена в багажника на електрическия автомобил.

Според снимката, този човек едва ли копае биткойни, понеже не се виждат специализираните ASIC платки. Вместо това виждаме четири дънни платки и четири захранващи блока. На всяко дъно са поставени по четири слота за видеокарти, свързани със сини кабели и явно към всяко дъно се включват по четири видеокарти.

Някои експерти се усъмниха във всичко това. Първо, ако добивът става през нощта, то на сутринта багажникът ще бъде с невероятна температура, а никакво охлаждане не се вижда. Освен това, не е предвидено закрепване за графичните карти, които са оставени на произвола в багажника.

Но ако се извършва добив на Ethereum, доходът лесно може да се пресметне с калкулатора Cryptocompare. Ако се поставят видеокарти от среден клас, генериращи 20 мегахеша в секунда, то тази мини ферма ще даде 320 мегахеша в секунда или 0,05 ETH на денонощие, което е 1,5 ETH месечно. При сегашния курс това са $675 месечно и е почти точно колкото месечната лизингова вноска за електрическа Tesla. Тоест, този хитрец може да си вземе електромобил на лизинг и да го получи на практика безплатно, а ако курсът на Ethereum нарасне – дори и да излезе на печалба.

Но не би. Навярно ненапразно, съвсем наскоро за новите купувачи на електромобили Tesla бе поставен лимит от 400 KWh безплатно годишно зареждане. Навярно те са се досетили, че може да стане нещо такова. Ненапразно се появиха намеци, че митичният Сатоши Накамото е самият Илън Мъск. Но вчера Мъск официално опроверга тези слухове.

13
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
6 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
11 Автори на коментарите
r KulovTTTTИлияХихихаха Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Дееe и крадливите американски роми, деее. 😀

000
000

Илон Мъск знае как да дава обещания, но дори и по неговите стандарти обещанията, които даде преди около седмица, граничат с чистия популизъм. За да ги постигне, специалисти, които познават добре сегашните технологии, твърдят, че Tesla трябва да надхвърли с много сега наличните технологии. Ето и един пример. Мъск обещава, че Tesla Semi ще може да тегли 36 000 кг в продължение на 800 км с едно зареждане, след това ще зареди батериите си за 30 минути и ще има пробег от 640 км. Това ще изисква, на база изчисления на Bloomberg, зарядна система, която е 10 пъти по-мощна от… Виж още »

Име
Име

В дългия ти коментар няма нито едно опровержение. Нито един факт

RENS1O
RENS1O

.

Tesla
Tesla
хаха
хаха

000 – А на теб какво ти пука какви глупости приказва Мъск ? Изглеждаш много възмутен в коментара си. Да не би да си решил да купуваш 5-6 камиона Semi за бизнеса си и сега да си се разтревожил че има разминаване в рекламата и реалните възможности . Ха ха.

TTTT
TTTT

000, Най-масово купувания пакет с S досега е 95kWh; батериите изобщо не го спъват откъм пътническо и багажно. Как в РОУДСТЪР… а.к.а спортно купе, а.к.а не-практично насочен автомобил, а.к.а. бигачка за уикенда.. ще набуташ 2 пъти (само?) ..повече батерии? И разполагаш с 4 метра (според теб).
Аз пък смятам, че 200kWh в платформата на Рено 5 Турбо (3,6м).. не са предизвикателство за хлапе в 3-ти клас. Примерно.

Анонимен
Анонимен

Toвa oзнaчaвa, чe, зa дa ce изпълни oбeщaниeтo oт 7 цента/kwh
тo Теѕlа тpябвa дa cyбcидиpa тoзи ĸилoвaт чac cpeднo c 40 цента

Cъщoтo ce cлyчвa и в мoмeнтa, пpи тoвa c мнoгo пo-гoлямa тeжecт зa ĸoмпaниятa.

Теѕlа пpeдлaгa бeзплaтнo зapeждaнe зa Моdеl Ѕ и Моdеl Х нa cвoитe бъpзoзapядни cтaнции,
нo плaщa пoчти $1 нa ĸилoвaт чac, зa дa пpoизвeдe тoвa eлeĸтpичecтвo.

Анонимен
Анонимен

Tesla бе поставен лимит от 400 KWh безплатно годишно зареждане

Тesla затова слага лимит – губи милиони от зареждане/земя/данък земя/зареждачки/трафопостове/….

Дано да не фалира инъче китайците като я купят 1 зареждане ще е 100$.

Анонимен
Анонимен

Това означава, че водачът ще може да шофира 11 ч, колкото е максимално позволеното в САЩ, като ще му остане пробег и за следващия ден. 1997г Имахме един съсед които избяга в чикаго през Канада и отиде да кара камион. Та за да не дели превоза с друг шофьор лапал някакви хапчета за да не заспива и разправял че можеш да караш колкото часа искаш(сега ситуацията е променена). Хванали го няколко пъти че пика по магисралата(не плащал глобите) и неуредени документи(имал книжка от флорида – било по либерално зарди кубинците) и го депортирали та в някаква банка му останали 120… Виж още »

Хихи
Хихи

Новина: Хитър Студент от БГ – копае биткойни на безплатен ток от общежитието.

Илия
Илия

Глу-пос-ти 🙂

r Kulov
r Kulov

4e ne e nakamoto ne e . toq tapak satoshi predi mesec i neshto napravi nova valuta EBTC( eBitcoin ) oba4e se useti, 4e beshe dopusnal greshka v smart contracta na valutata i preeba celiq otbor v EBTC, kato si digna 4ukalata i zadigna parite za razvitieto na valutata. Sq horata rebuildnaha ot 0 bavno vurvat nagore, no treashe li da gi spuva taka pedala …