Хлабав оптичен кабел заблудил учените, че има частици по-бързи от светлината

10
40

Преди време изтече информация, че учени от CERN са наблюдавали частици, които са по-бързи от светлината. Беше съобщено, че от лаборатория в Швейцария до Италия са били изпратени пакети с неутрино, които са пристигнали с 60 наносекунди по-бързо от скоростта на светлината. При допустима грешка в изчисленията от 10 наносекунди учените стигнаха до заключение, че са опровергали теорията за относителността на Айнщайн, според която не е възможно да се пътува със скорост по-голяма от тази на светлината. В крайна сметка се оказа, че измерванията са били грешни и частиците са пътували по-бавно от първоначално установеното, съобщи Gizmodo.

Хлабава връзка в един от оптичните кабели, използвани при експеримента е в основата на грешните данни, които са отчетени от уредите. Въпросната оптична връзка е съединявала GPS система, използвана при работата с един от лабораторните компютри. Когато проблемът бил оправен учените провели отново експеримента и с разочарование установили, че частиците вече не пътуват със скорост по-голяма от тази на светлината.

Миналата година беше публикуван доклад, който показваше резултатите от три години изследвания на учени от CERN. В него бяха описани частиците, които са по-бързи от светлината, но повечето физици не повярваха на резултатите и заявиха, че трябва да става въпрос за грешка. В крайна сметка се оказа, че са били прави, а теорията на Айнщайн все още е в сила и не е опровергана.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
10 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
PhX
PhX

Знаех си че нещо не е наред, доволен съм но и леко разочарован, защото си мислех че все пак е възможно да се пътува по бързо от скоростта на светлината, но съм грешал

koldan
koldan

Според мен искат да скрият нещо и сега ни излизат с това.

DARK_DOG
DARK_DOG

Честно казано и аз така си помислих веднага, но пък за съжаление може и да не лъжат.

Brutalitus
Brutalitus

Снимката накрая разцепва 😀

rodshild
rodshild

Според мен тази новата информация е невярна. Моя преподавател по физика се върна от там и каза че наистина я има тая частица неутрино това замазване има някакъв скрит смисъл. Не се заблуждавайте. :bye1:

Aquaris
Aquaris

то частицата си я има от край време (или поне откакто има официално име), въпроса е в скоростта

user2910
user2910

Прес-съобщението на CERN от 23 февруари 2012

Press Release OPERA experiment reports anomaly

Посочват се две причини, които биха могли да окажат влияние върху измерването на времето на неутриното – едната е в осцилатор за измерване на времето на синхронизацията на GPS, втората е разхлабен конектор на оптичен кабел, който доставя сигнала до GPS измервателя. Степента на влияние на тези два ефекта се проучва и ще бъдат направени нови измервания през май 2012.

Цялата тази история е голяма излагация за CERN. Много специалисти смятат, че CERN е трябвало да направи първо подробни изследвания на обстоятелствата на експеримента, преди да вдига медийни шумотевици.

:speak:

mIRCata
mIRCata

Неутриното не е секретна частица. Тя е известна от много години. Никой не се опитва да я скрие. Проблема не е с частицата като такава, а с нейната скорост, за която твърдяха, че е по-голяма от тази на светлината. Дали е истина и се опитват да скрият нещо, или пък Айнщайн си е просто прав – те си знаят 🙂 Ние може да си градим каквито си искаме теории и конспирации.

hlevoust
hlevoust

Е, поне откриха още едно приложение на хлабавата връзка – току виж някой ден направят ракета само от хлабави кабели и нищо чудно да пристигне там, за където е тръгнала, преди още да е изстреляна 😉

guffi
guffi

Всичко вярно, до частта че историята е излагация за CERN. Лабораторията в Италия, засякла неутринотата се беше нагърбила с ‘тежката’ задача да убеди света, че са разбили теорията на относителността. В този случай CERN е само източника на неутринотата. А лабораторията в Италия, настояваше, че технически не е имало никакви неизправностти в провелите се тестове и че трябва и други лаборатории да повторят експериментите.