Хлабав оптичен кабел заблудил учените, че има частици по-бързи от светлината

10
45

Преди време изтече информация, че учени от CERN са наблюдавали частици, които са по-бързи от светлината. Беше съобщено, че от лаборатория в Швейцария до Италия са били изпратени пакети с неутрино, които са пристигнали с 60 наносекунди по-бързо от скоростта на светлината. При допустима грешка в изчисленията от 10 наносекунди учените стигнаха до заключение, че са опровергали теорията за относителността на Айнщайн, според която не е възможно да се пътува със скорост по-голяма от тази на светлината. В крайна сметка се оказа, че измерванията са били грешни и частиците са пътували по-бавно от първоначално установеното, съобщи Gizmodo.

Хлабава връзка в един от оптичните кабели, използвани при експеримента е в основата на грешните данни, които са отчетени от уредите. Въпросната оптична връзка е съединявала GPS система, използвана при работата с един от лабораторните компютри. Когато проблемът бил оправен учените провели отново експеримента и с разочарование установили, че частиците вече не пътуват със скорост по-голяма от тази на светлината.

Миналата година беше публикуван доклад, който показваше резултатите от три години изследвания на учени от CERN. В него бяха описани частиците, които са по-бързи от светлината, но повечето физици не повярваха на резултатите и заявиха, че трябва да става въпрос за грешка. В крайна сметка се оказа, че са били прави, а теорията на Айнщайн все още е в сила и не е опровергана.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари