Макар и малка като територия, Холандия винаги е била голямо име в сферата на иновациите, образованието и технологиите. С все по-широкото навлизане на изкуствения интелект във всекидневния живот и ръст на AI изследванията и разработките, логично и Ниската земя да иска да запази това свое водещо място на технологичното поле. Именно с тази цел преди година се сформира и AINED, публично-частно партньорство между TopTeam ICT, работодателската организация VNO-NCW, бизнес групата MKB Nederland, Центъра за иновации в областта на изкуствения интелект, Холандската организация за научни проучвания (NWO) и Холандската организация за приложни научни изследвания (TNO).

AINED влиза в контакт и с Boston Consulting Group, с които бива изотвен специален доклад, който разглежда възможните стъпки за реализиране на конкретни стратегии и начините им за постигането. „В свят, в който други страни са напълно отдадени на развитието на технологията, изкуствения интелект се развива със светкавични скорости, така че е от изключителна важност да продължим с усилията си и да го направим национален приоритет“, пишат AINED в доклад.

Томас Гросфелд от MKB Nederalnd отговаря за научните политики и иновациите. Той отбелязва посоката, в която трябва да работи не само Холандия, но и представяйки една по-обща картина на ситуацията, сравнявайки подходите на САЩ и Китай от една страна, и на Европа, от друга страна.

„Китай и САЩ, по-специално са концентрирани над въпросите за възможните приложения на изкуствения интелект. Ние и останалата част от Европа, мислим различно по въпроса. По наше мнение, ние трябва да наблегнем над човешкия фактор в уравнението и ситуациите, в които човек и машина работят рамо до рамо. Машината трябва да е в услуга на човек. Именно поради тази причина ние включваме в своя подход и етични въпроси. Това в основата си е разликата между подходите на Китай и САЩ“, обяснява Гросфелд.

Въпросният доклад разглежда редица проблеми пред реализиране на мисията на организацията, сред които нуждата от повече специалисти в сектора, „изтичането на мозъци“ и реалните рискове от това технологии и идеи, създадени в страната, да станат достояние на американски компании – проблеми, които засягат не само Холандия, но и целия континент.

Гросфелд признава, че без намесата на държавата, идеите и стратегиите в доклада ще бъдат трудно реализирани. Групата работи по конкретен екшън-план, който да представи пред правителството на страната и ако нещата се получат, то в един кратък срок от три до пет години, Холандия ще може да бере плодовете от своето усилие.

„Особено важно е взаимодействието между човек и машина да намери точния баланс и поглеждайки към изкуствения интелект, да кажем, че това е технология, която в действителност помага на хората“, заявява той, цитиран от ComputerWeekly.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари