Холандската телевизионна и радио компания Radar събра над 113 000 подписа в поддръжка на въвеждането на безусловен базов доход за всички безработни на възраст над 55 години. Петицията бе връчена на Камарата на представителите на Холандия. Проектът вече е одобрен от Социалистическата партия (SP).

BIEN съобщи, че този проект е стартирал още през месец май тази година, а през месец юли петицията събра над 70 000 подписа. В средата на ноември броят на привържениците на този проект нарасна до 113 434 души.

Статистиките на Radar показват, че едва 3% от безработните холандци над 55 години успяват да си намерят работа на пълна заетост. Компанията предлага да се проведе експеримент с ограничен брой участници, с който да се провери, дали изплащането на ББД ще подобри положението на тези безработни хора.

Radar предлага в началото да се проведе експеримент с 4000 души. От тях 2000 ще бъдат експериментална група, а останалите 2000 – контролна група. Предложението е, на безработните холандски жители на възраст над 55 години да се заплаща по 1000 евро месечно в продължение на 5 години. Получателите на ББД ще бъдат лишени от някои привилегии, като например медицински пособия, жилищни надбавки и други.

Организаторите на проекта считат, че ББД ще помогне на холандците да се чувстват по-комфортно на пазара на труда и да избират работа на непълен работен ден. Плащането на ББД се налага поради нарастващите роботизация и изкуствен интелект, които заемат ниско квалифицираните роботни места.

Петицията предизвика най-голям интерес сред Социалистическата партия на Холандия (SP), която обеща подписите да стигнат до гласуване в парламента.

Миналата година парламентът на Холандия отказа да разглежда същия проект за изплащане на ББД, представен от организацията Basisinkomen2018. Причината за отказа бе, че инициативата вече е разглеждана година по-рано. Според закона, парламентът не е длъжен да разглежда граждански инициативи, ако те вече са обсъждани през последните 2 години.

Любопитно е, че тестването на ББД в Холандия ще бъде подпомогнато от Евросъюза. Според договорените условия, в продължение на 2 години ББД ще получават жителите на бедните райони в Хелзинки, Утрехт и дори Барселона, които са в размер от 400 до 525 евро. За реализацията на тази програма ЕС заделя по 13 милиона евро за всеки град.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари