fbpx
-0.5 C
София

Холандия стана втората страна в света с неутрален интернет

Най-четени

Вчера (10 май) холандският сенат одобри закона за интернет неутралитет, който беше предложен от правителството преди около година. С това Холандия стана втората страна в света след Чили, където неутралността на интернет е вписана в официалното законодателство. Новият закон ще влезе в сила от 2013 година.

Одобряването на този закон си има дълга история. Миналата година телекомуникационната компания KPN се оплака, че използването на безплатни програми от типа на Skype влияе негативно на приходите им. Тогава те предложиха мобилните потребители да плащат допълнителна такса за използването на VoIP приложения в 3G мрежи. Парламентът, обаче, отхвърли предложението и в крайна сметка се стигна до добавянето на нов закон за интернет неутралността към съществуващия закон за телекомуникациите.

Новият закон повелява всички компании, които доставят интернет услуги да третират всички услуги по еднакъв начин, тоест, те нямат правото да пускат своите собствени услуги на по-ниска цена, а конкурентните – на по-висока. Компаниите, също така, вече нямат право умишлено да блокират или да забавят трафика на конкретни приложения и услуги.

В новия закон, обаче, не се споменава нищо за услуги от типа на наем на уеб видео. Подобни услуги не принадлежат на отворения и неутрален интернет, а обикновено се предлагат само в мрежата на конкретен оператор. Изглежда, макар че не е упоменато, новите промени в закона няма да окажат влияние върху цената на подобни услуги в страната.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини