fbpx
1.8 C
София

Холандия ще продължи делото за поверителност срещу Facebook

Най-четени

Съд в Амстердам постанови, че съдебният иск за поверителност срещу Facebook в Холандия може да продължи, като отхвърли искането на социалната мрежа за прекратяване на иска, който беше подаден от две асоциации с нестопанска цел.

Базираната в Амстердам Фондация за поверителност на данните и холандската организация за защита на потребителите Consumentenbond съдят Facebook от името на потребителите за това, което според тях е нарушение на законодателството на Европейския съюз за поверителност. В делото се казва, че Facebook не е предоставила достатъчно подробности за информацията, която събира от потребителите, включително какво прави с тези данни, и следователно няма правно разрешение да ги обработва.

Социалната мрежа реагира на обвиненията като се опита да прекрати исковете, твърдейки, че съдът в Амстердам няма юрисдикция над европейския ѝ бизнес, който според ръководството на Facebook е предмет на ирландското законодателство. Съдът на Амстердам не се съгласи с тези твърдения, като на иса в решението си, че „Фондацията за поверителност на данните може да води съдебен процес пред холандския съд от името на холандските потребители на услугите на Facebook относно това дали компанията е нарушила поверителността на своите потребители и дали е дала достатъчно прозрачна и ясна информация как обработва потребителските данни.“

Представител на социалната мрежа заяви в изявление, изпратено по имейл до популярния технологичен портал The Verge, че преразглежда решението на съда, отбелязвайки, че решението е процесуално и че компанията ще продължи да защитава своята позиция в по-нататъшното развитие на съдебния казус. „Ние се грижим за нашите потребители в Холандия и защитата на тяхната поверителност е особено важна за нас. Потребителите имат значителен контрол върху данните, които споделят във Facebook, а ние осигуряваме прозрачност относно начините, по които се използват техните данни“, гласи изявлението.

Защитници на поверителността вече изразиха своите възражения относно това изказване на социалната мрежа – според тях, от една страна в него се казва, че потребителите имат контрол върху това, което споделят във Facebook, но това не значи, че същото се отнася до информацията, която социалната мрежа събира за тях в процеса на използване на услугите ѝ – именно което засягат обвиненията на холандските правозащитни организации.

С това Холандия се нарежда в дългия списък с държави, в които Facebook е обект на регулации и съдебни казуси. ЕС наскоро започна разследване за монополизъм и злоупотреба с господското положение на компанията в сектора на социалните мрежи, а в САЩ компанията също е обект на разследване относно поверителността и доброто съхранение на потребителската информация. Ще следим развитието на разследванията.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини