fbpx
0.8 C
София

Холандски съдия каза на Apple, че не могат да патентоват заоблените ъгли на iPad

Най-четени

Технологичният гигант Apple се смята за откривател на правоъгълниците със заоблени краища и вярва, че само той може да произвежда таблети с подобен дизайн. Много хора не са съгласни с това, а сред тях е и холандски съдия, който реши, че заоблените ъгли не са уникална черта, която може да бъде присвоена от отделна компания, съобщи Venture Beat.

Решението е по повод на жалба от страна на Apple срещу таблетите на Samsung от серията Galaxy. Американската компания обвинява корейците, че са откраднали дизайна на iPad. Оказва се обаче, че заоблените краища не могат да бъдат патентовани в Холандия и международните патенти по въпроса също няма да бъдат зачетени.

След решението на съда Samsung пуснаха публично изявление, с което наливат допълнително масло в огъня. Според корейския гигант, Apple не е първата компания, пуснала таблет със заоблени краища и няма право да претендира за авторски права върху тях. За това има множество примери, а патентът, даден на Apple не почива на оригинални разработки, които могат да бъдат защитени.

С малки изключение, като Германия, европейските съдилища не са благосклонни към претенциите на американската компания, която в повечето случаи предпочита да бори конкуренцията не на свободния пазар, а в съда. Apple не постигна пълен успех дори и в САЩ, където засега не успява да накара съдиите да забранят вноса на продуктите, произвеждани от Samsung.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини