fbpx
4.1 C
София

Холандски хакер продава личните данни на почти всички австрийци

Най-четени

Нидерландските власти са арестували хакер за притежание и опит да продаде личните данни на почти цялото население на Австрия през 2020 г., съобщават от агенция Reuters. Лицето е притежавало данните на почти 9 милиона души.

Престъпникът е бил задържан в апартамент в Амстердам през месец ноември, когато вече е бил в списъка на издирваните от Интерпол лица. 25-годишният хакер е предлагал подобни данни на лица от Италия, Нидерландия и Колумбия. Холандската полиция известява за случая чак сега, с цел да не се пречи на разследването.

Според властите хакерът е публикувал информацията в онлайн форум. Полицията информира, че находката се е състояла от „регистрационни данни“, които принципно жителите би трябвало да предоставят на властите. Става въпрос за три имена, адрес, дата на раждане, но за щастие в списъците не фигурира никаква финансова информация.

„Тъй като данните са били налични свободно в Интернет, то трябва да се приеме, че тези регистрационни данни, частично или напълно, са попаднали в ръцете на криминални лица,“ уточняват от холандските полицейски власти.

От изявлението не става ясно как хакерът е успял да се сдобие с тези данни. Има голяма вероятност, имайки предвиди характера и количеството на данните, да става въпрос за пробив в някаква държавна институция. Освен това прави впечатление и едно несъответствие в предоставената информация от полицията. Едно от обвиненията към хакера е, че се е опитал да продаде данните, пък в същото време става ясно, че те са били налични свободно в онлайн форум.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини