fbpx
7.8 C
София

Холандското правителство задели 500 000 евро за по-добро шифроване и развитие на OpenSSL

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Докато правителствата на някои държави във връзка с нарасналата терористична заплаха се опитват да контролират всички данни на потребителите, Министерството на правосъдието на Холандия се придържа към диаметрално противоположната позиция. Освен това холандското правителство дава 500 000 евро за усъвършенстване и развитие на OpenSSL проекта.

 

Холандците се придържат към тезата, че ако започне внедряване на задни врати в шифроващия софтуер, то е напълно възможно от тях да се възползват различните престъпници, чуждите специални служби или от терористите. Холандия счита, че шифроването трябва да бъде максимално надеждно и да осигурява увереност на хората в цифровите продукти и услуги, без които развитието на съвременната икономика на практика е невъзможно.

Като примери за необходимост от надеждно шифроване се посочват банковите транзакции и преводи, онлайн-услугите на правителството и общините (например изпращането на данъчната отчетност), дипломатическите и военните комуникации, конфиденциалната бизнес-информация. Холандците считат, че надеждното шифроване гарантира фундаменталните човешки права и личен живот и дава възможност на хората да се защитят от шпионажа и киберпрестъпността.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
ftf8
ftf8
5 години

500 000 са нищо на фона на това колко пари се дават за глупости но пак е нещо.
Поне холандците не се опитват да ни убеждават, че е по-добре да не се криптира информация или ако се криптира правителството да може да я декриптира лесно.Получи ли държавата такъв контрол отърване няма.Не стига, че медиите са се превърнали в средство за масова дезинформация и манипулация а сега и това…

Нови ревюта

Подобни новини