Холандското правителство задели 500 000 евро за по-добро шифроване и развитие на OpenSSL

1
34

Докато правителствата на някои държави във връзка с нарасналата терористична заплаха се опитват да контролират всички данни на потребителите, Министерството на правосъдието на Холандия се придържа към диаметрално противоположната позиция. Освен това холандското правителство дава 500 000 евро за усъвършенстване и развитие на OpenSSL проекта.

 

Холандците се придържат към тезата, че ако започне внедряване на задни врати в шифроващия софтуер, то е напълно възможно от тях да се възползват различните престъпници, чуждите специални служби или от терористите. Холандия счита, че шифроването трябва да бъде максимално надеждно и да осигурява увереност на хората в цифровите продукти и услуги, без които развитието на съвременната икономика на практика е невъзможно.

Като примери за необходимост от надеждно шифроване се посочват банковите транзакции и преводи, онлайн-услугите на правителството и общините (например изпращането на данъчната отчетност), дипломатическите и военните комуникации, конфиденциалната бизнес-информация. Холандците считат, че надеждното шифроване гарантира фундаменталните човешки права и личен живот и дава възможност на хората да се защитят от шпионажа и киберпрестъпността.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари