fbpx
-0.8 C
София

Холандското разузнаване е помогнало на американско-израелската атака в използването на Stuxnet срещу Иран

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Тайната операция, известна с кодовото си име Olympic Games, е била специално разработена, за да забави развитието на ядрената програма на Иран.

В продължение на много години загадъчна тайна забулваше кибератаката срещу Иран с използването на комплексния компютърен вирус Stuxnet. Досега нямаше никаква информация по какъв начин вредоносният код на Stuxnet е попаднал в компютърните системи на добре защитения завод по обогатяване на уран в град Нетенз.

Днес Yahoo News публикува информация, според която главната роля в тази схема е изграл шпионин, вербуван от агентите на холандското разузнаване по поръчка на ЦРУ и израелското разузнаване Мосад. Според тези данни, иранският инженер, вербуван от холандската разузнавателна агенция AIVD, е предоставил критично важната информация, необходима на американските и израелските специалисти да създадат вредоносния код, специално предназначен за компютърните системи на иранския завод. Същият шпионин е имал достъп до компютрите на това предприятие и е вкарал Stuxnet с помощта на USB флаш стик.

Тази тайна операция с име Olympic Games (Олимпийски игри) е специално разработена за забавяне развитието на ядрената програма на Иран, като крайната цел е да се спечели време за въвеждането на необходимите санкции и Иран да седне зад масата на преговорите. Самата операция е била съвместна секретна мисия на САЩ и Израел, в която участват АНС, ЦРУ, Мосад, SIGINT и други. Според цитирания източник, САЩ и Израел са получили ценна помощ от три други държави. Знае се, че двете от тях са Холандия и Германия. За третата се предполага, че е била Франция.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини