Холандското разузнаване е помогнало на американско-израелската атака в използването на Stuxnet срещу Иран

3
1055

Тайната операция, известна с кодовото си име Olympic Games, е била специално разработена, за да забави развитието на ядрената програма на Иран.

В продължение на много години загадъчна тайна забулваше кибератаката срещу Иран с използването на комплексния компютърен вирус Stuxnet. Досега нямаше никаква информация по какъв начин вредоносният код на Stuxnet е попаднал в компютърните системи на добре защитения завод по обогатяване на уран в град Нетенз.

Днес Yahoo News публикува информация, според която главната роля в тази схема е изграл шпионин, вербуван от агентите на холандското разузнаване по поръчка на ЦРУ и израелското разузнаване Мосад. Според тези данни, иранският инженер, вербуван от холандската разузнавателна агенция AIVD, е предоставил критично важната информация, необходима на американските и израелските специалисти да създадат вредоносния код, специално предназначен за компютърните системи на иранския завод. Същият шпионин е имал достъп до компютрите на това предприятие и е вкарал Stuxnet с помощта на USB флаш стик.

Тази тайна операция с име Olympic Games (Олимпийски игри) е специално разработена за забавяне развитието на ядрената програма на Иран, като крайната цел е да се спечели време за въвеждането на необходимите санкции и Иран да седне зад масата на преговорите. Самата операция е била съвместна секретна мисия на САЩ и Израел, в която участват АНС, ЦРУ, Мосад, SIGINT и други. Според цитирания източник, САЩ и Израел са получили ценна помощ от три други държави. Знае се, че двете от тях са Холандия и Германия. За третата се предполага, че е била Франция.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
тар
тар

Т.е. няколко държави са се месили в политиката на друга държава! Т.е. тези няколко държави готвят война и преврат в чужда за тях страна!

патриот
патриот

Казали са го римляните – „Ако търсиш мир, готви се за война.“ – с „две думи“ ти обясних живота, но не мога и да го разбера вместо теб.

_nib_
_nib_

С две думи мръсния кравар е бъркач.Тва го знаят и малките деца.