Холандци ще подгряват вода в домакинствата с помощта на сървъри

1
53

Компаниите поддържащи сървърни масиви и дейта центрове не престават да експериментират в опит да се справят с охлаждането на компютърните системи. Изграждани до големи водоеми, до самия арктически кръг или даже под водата, специалистите търсят все по-иновативни решения да се справят с проблем, който не само влияе по негативен начин на околната среда, но и на джоба на компаниите.

Холандски стартъп гледа на проблема, като на решение и иска да впрегне силата на отделяната от сървърните масиви топлина за добро. Nerdalize смятат, че могат да използват машините, за да помогнат на хората да отопляват домовете си и даже да подгряват вода. Преди две години компанията пусна и първия си експериментален проект към няколко местни домакинства: стенен конвектор, който е подхранван от инсталиран в домовете на хората сървър. Затоплянето на стаята се оказа бавно и не достатъчно силно, но реално това беше успех за Nerdalize, тъй като технологията се оказа, че работи. Идеята на компанията е проста. Домакинството предоставя място за инсталиране на сървър от страна на Nerdalize, като компанията продава сървърно пространство – домовете на хората, които на свой ред получават топлина посредством специалната инсталация на компанията.

Nerdalize стартира нов проект през август. 42 домакинства ще използват сървърна топлина, за да затоплят водата, която ползват. Изгодата за домакинствата? $300 спестени на година от сметки за електричество. Компаниите, които ще предоставят сървъри ще могат да се възползват от 50% по-малка сметка за дейта услуги.

„Това е амбициозен проект и звучи достатъчно хитро, решавайки няколко проблема с едно действие. Има обаче доста неотговорени въпроси около плановете на компанията. Като например, дали компаниите ще искат информацията им да се намира в къщите на непознати? И дали собствениците на къщите ще се чувстват комфортно, когато инженер се наложи да влезе в къщата им, за да се справя със сървърен проблем?“, пишат от The Verge, които ни съобщават за идеята на компанията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари