fbpx
3.9 C
София

Хората са еволюирали от тази бронирана акула, плувала в океаните преди 439 милиони години

Най-четени

Според ново изследване хората са произлезли от бронирана акула, която е плувала в океаните преди 439 милиона години. Причудливият звяр, наречен Fanjingshania renovata, е нашият най-стар челюстен прародител, твърдят учените. В проучването е разгледан и друг вид, пряк участник в тези процеси – Qianodus duplicis.

Животното е било покрито с костни плочки и е било снабдено с няколко чифта перки, които го отличават от живите му днес потомци. Примитивната риба е реконструирана по хиляди малки фрагменти от скелети, открити в праисторическо животинско гробище в Южен Китай.

Авторът на доклада професор Джу Мин от Китайската академия на науките в Пекин заяви:

Това е най-старата челюстна риба с позната анатомия. Новите данни ни позволиха да поставим Fanjingshania в родословното дърво на ранните гръбначни животни и да получим така необходимата информация за еволюционните стъпки, довели до появата на важни адаптации на гръбначните животни – като челюсти, сензорни системи и двойни придатъци.

Fanjingshania е ранен член на съвременните гнатостоми – иначе казано „челюстно-устни“.

Те включват десетки хиляди живи гръбначни животни – от риби до птици, влечуги и бозайници. Принадлежала е към група, известна като хондрихтианци – хрущялни риби като акулите и скатовете.

Дължината на Fanjingshania е достигала до два метра и половина. Живяла е преди разделението между първите акули и първите костни риби.

Последното е родът, който в крайна сметка включва и хората.

Тя също така е била член на акантодите, които са изчезнали преди около 250 милиона години.

Раменният пояс е от ключово значение за определяне на позицията на този вид в еволюционното дърво на ранните гръбначни животни.

Международният екип установява, че група, известна като климатиди, притежава пълния набор от шипове, наблюдавани при Fanjingshania.

Нещо повече, за разлика от нормалното развитие на кожната плочка, гръдната осификация (Бел. Вкостяване, образуване на костна тъкан или костно вещество.) при Fanjingshania и климатидите са сраснали с модифицирани люспи. Това се разглежда като специализация от примитивното състояние на челюстните гръбначни животни. При тях по принцип костните пластини израстват от един център на осификация.

Костите на Fanjingshania показват доказателства за обширна резорбция и ремоделиране. Те обикновено се свързват с развитието на скелета при костните риби, включително и при хората.

Водещият автор д-р Пламен Андреев от Университета в Кушин каза:

Това ниво на модификация на твърдата тъкан е безпрецедентно при хондрихтианите – група, която включва съвременните хрущялни риби и техните изчезнали предци. То говори за по-голяма от очакваното пластичност на развитието на минерализирания скелет в началото на диверсификацията на челюстните риби.

Хрущялните риби, към които днес спадат акулите и скатовете, са се разграничили от костните риби преди повече от 420 милиона години.

Съавторът д-р Иван Сансом от Бирмингамския университет заяви:

Новото откритие поставя под въпрос съществуващите модели на еволюция на гръбначните животни, като значително съкращава времевата рамка за появата на челюстните риби от техните най-близки безчелюстни предци. Това ще окаже огромно влияние върху начина, по който оценяваме темповете на еволюция при ранните гръбначни животни и връзката между морфологичните и молекулярните промени в тези групи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини