Хората чувстват преумора от всички съвети за сигурност

0
47


Според резултатите от наскоро публикувано проучване хората демонстрират нежелание да спазват препоръките на специалистите за компютърна сигурност, а причина за това е че хората се чувстват преуморени от все по-нарастващия брой правила и препоръки, които трябва да спазват, като паролите и др. Това става ясно от доклад на Националния институт за стандартизация и технологии на САЩ.

Стандартизиращият орган разкрива, че мнозина чувстват отрицание, загуба на контрол, фатализъм и избягване на вземането на решения – неща, които са споделили анкетираните от NIST. Изследователите открили, че хората вече са уморени от принудата постоянно да са нащрек за различни заплахи в Интернет и в опитите да разберат различните нюанси в областта на компютърната сигурност, които им се налага да заучават. „Ние всъщност не сме търсели като цел да открием феномена на преумора, но преглеждайки получените данни открихме това преобладаващо чувство на отегчение и умора“, обяснява един от авторите на доклада Мари Теофанос. „Преди години на вас ви трябваше само една парола в офиса. Сега обаче на хората им се налага да запомнят по 25 или 30. Не сме се замисляли за разрастването на киберсигурността и какво причинява това на хората“.

„Отказът от предприемане на действие и загубата на контрол, които често са резултат от тази „преумора от сигурността могат да доведат до импулсивно поведение, неуспех и нежелание за спазване на най-добрите практики и избирането на най-лесното решение“, твърди докладът. Хората най-често описват киберсигурността като задължение на някой друг и много от анкетираните често задават въпроса как да подобрят нивото си на сигурност, когато големи корпорации продължават да падат жертва на хакери.

Докладът препоръчва на отговорните лица да направят три неща, които може да се окажат решение в ситуацията: да бъдат ограничен броя на решенията, които се налага да бъдат карани да предприемат хората, да бъде осигурен лесен начин за избора на най-правилно решение за предприемане и да се осигури дизайн, който да гарантира устойчивото вземане на решение.

 „Хората чувстват умора от това да бъдат бомбардирани от предупреждения като: „“Внимавай за това“ и „Внимавай за онова“, споделя един от анкетираните. „Уморих се да помня потребителски имена и пароли“, споделя друг. „Никога не помня PIN номерата, толкова много неща ми се налага да запомням. Обезсърчаващо е да запомняш толкова много безполезна информация“, гласи мнението на друг.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари