„Хората ще оплескат космоса както всичко останало“

10
862

На Земята конфликтите между различните държави и борбата за печалба вече станаха норма за живот. Същото може да започне и в космоса, прогнозира астробиологът Моника Виадури. Към днешен ден да се сбиеш в космоса не е лесно, но времената бързо се променят.

Човечеството отскоро изследва космоса и досега всичко протичаше в рамките на мирното научно сътрудничество. Дори студената война между СССР и САЩ не можа да попречи на тези държави да работят съвместно в космоса и да изградят и развиват МКС.

Досега не се налагаше използването на закони за регулация дейността на различните компании в космоса, понеже той бе достъпен само за някои държави с високо технологично развитие. Но днес вече извеждането на полезен товар в орбита около Земята стана достъпно за десетки частни компании и дори университетски групи. Границите на обитаемото пространство рязко се разшириха, а заедно с това се разшири и зоната на замърсяване.

Астробиологът и консултант на НАСА по въпросите на етиката публикува в Quartz статия, с която предупреждава за опасността от възприемането на космическото пространство като склад за ресурси и възможност за забогатяване.

„Стремежът за колонизация и експлоатация е в основата на най-влиятелните земни организации и е част от западната култура. И ако не бъдат взети мерки, то той ще стане част и от Слънчевата система“.

Нито един човек, нито една космическа агенция, нито една държава няма право авторитарно да определя нашето място във Вселената, подчертава Виадури.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
5 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Скитника Евреин
Скитника Евреин

цитат : нито една държава няма право авторитарно да определя нашето място във Вселената, подчертава Виадури.
Хм , а това как се вързва с решимоста на САЩ , да определя къде има демокрация и къде има диктатура ?
Или във Вселената правото на по-силния не важи ?

haha
haha

Изпий си хапчетата и всичко ще си дойде на място.

Скитника Евреин
Скитника Евреин

Що бе , вие от вашето отделение пихте ли ги вече , та всичко ви се вижда на място ?

koko
koko

Хайде по стаите да се прибирте

Capitalism will Triumph
Capitalism will Triumph

Космосът е бъдещето на човечеството!

U4en
U4en

как може толкова тъпи хора да бачкат за наса? поведението на човека не се променило драстично със стотици години, обаче ей ся, от утре, за космоса ще се промени. за кво, аджеба, ме предупреждава тоя? че хората са се запътили към космоса и най-нагло той е част от това? аман от лицемери.

Мне
Мне

Ко каза ко? Наясно ли си, че си микроб в сравнение с НАСА и техния интелектуален, технически и научен потенциал?

Радослав
Радослав

Провалилата се малоумна цивилизация задължително ще освини Космоса.

Агент Смит
Агент Смит

Превърнахме Земята в бунище , замърсихме реките и моретата , изсякохме горите , стотици животински и растителни видове изчезнаха завинаги , отровихме въздуха , край градовете ни израстнаха огромни купчини боклуци ……. Започнахме завладяването на Космоса … …Към 2009 г. броят на останките, по-големи от 5 cm, е 19 000. Космическите останки в орбита до 2000 km и размер над 1 cm наброяват около 300 000. Ефективни мерки за защита от обектите на космическия боклук с напречен размер над 1 cm (на ниски и средни орбити) ПРАКТИЧЕСКИ НЯМА . И това са само данните до 2009г. А какво е положението… Виж още »

МЕН
МЕН

по скоро думата е „ПАРАЗИТ“….