„Хората ще оплескат космоса както всичко останало“

10
982

На Земята конфликтите между различните държави и борбата за печалба вече станаха норма за живот. Същото може да започне и в космоса, прогнозира астробиологът Моника Виадури. Към днешен ден да се сбиеш в космоса не е лесно, но времената бързо се променят.

Човечеството отскоро изследва космоса и досега всичко протичаше в рамките на мирното научно сътрудничество. Дори студената война между СССР и САЩ не можа да попречи на тези държави да работят съвместно в космоса и да изградят и развиват МКС.

Досега не се налагаше използването на закони за регулация дейността на различните компании в космоса, понеже той бе достъпен само за някои държави с високо технологично развитие. Но днес вече извеждането на полезен товар в орбита около Земята стана достъпно за десетки частни компании и дори университетски групи. Границите на обитаемото пространство рязко се разшириха, а заедно с това се разшири и зоната на замърсяване.

Астробиологът и консултант на НАСА по въпросите на етиката публикува в Quartz статия, с която предупреждава за опасността от възприемането на космическото пространство като склад за ресурси и възможност за забогатяване.

„Стремежът за колонизация и експлоатация е в основата на най-влиятелните земни организации и е част от западната култура. И ако не бъдат взети мерки, то той ще стане част и от Слънчевата система“.

Нито един човек, нито една космическа агенция, нито една държава няма право авторитарно да определя нашето място във Вселената, подчертава Виадури.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари