fbpx
14.7 C
София

Хотелска верига разреши лесно проблемите си с рансъмуер атаките

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.

Криптовирусите или т.нар. „рансъмуер“ е тип заплаха, която няма да изчезне. Поне скоро. Появили се още през 80-те години на миналия век, криптовирусите продължават да мъчат потребители и компании от всякакъв мащаб. Ръководството на една хотелска верига решили да действат радикално и след като паднали жертва на рансъмуер, решили, че трябва да действат с размах.

9to5Google предават, че мрежата на Nordic Choice Hotels, верига с хотели в скандинавските страни и Балтика, станала през декември жертва на рансъмуер. Стотици компютри били заключени, данните в тях откраднати. IT отделът на компанията се видял принуден да действа бързо и да изключи машините от Интернет. Изглежда, че става дума за сериозна атака, понеже, както предава медията, цитирайки местно издание, служителите се върнали към химикалите и хартията, а системата за ключ-картите била парализирана и на гостите била издадена специална универсална карта, за да влязат в стаите си.

В края на 2020, Google придобиват компания, която е разработила начин да се преобразува лесно всеки стар компютър в ChromeOS устройство по автоматизиран и отдалечен път. CloudReady, както се нарича въпросното решение влиза на сцената и помага на Nordic Choice Hotels да трансформират Lenovo ThikPad машините с Windows, засегнати от вируса в ChromeOS устройства за по-малко от 48 часа. Без да плащат откуп, без да се налага техници да пътуват до всяка една локация с поразени от рансъмуер атаката устройства и да преинсталират Windows машините. Нужно е все пак да се отбележи нещо важно: веригата е възнамерявала да предприеме така или иначе този ход, просто атаката е ускорила малко нещата. В крайна сметка, 3500 машини били с инсталиран Линукс, а Nordic Choice Hotels решили да изчистят от заплахата едва 250 компютъра.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Нови ревюта

Подобни новини