fbpx
5.7 C
София

Художници протестират срещу ИИ в най-големия портфолио сайт за изкуство в мрежата

Най-четени

Заради артистичната си натура, хората на изкуството рядко се обединяват около едно общо мнение. Е, този път нещата стоят по малко по-различен начин. В момента голяма част от тях са крайно раздразнени от популяризирането на изкуствения интелект в дигиталното изкуство. Техният гняв не е насочен непременно към концепцията за ИИ, нито пък към почти неизбежното му присъствие в ежедневието ни. Това, което изпълва с неприязън творците е лекотата, с която се допусна компютърно генерираните изображения да наводнят Интернет.

Най-големият сайт за създаване на собствено портфолио в мрежата е ArtStation, собственост на Epic Games. Той е предпочитано място от всеки, занимаващ се с дигитално изкуство, който желае да сподели творчеството си, да популяризира уменията си, да работи заедно с други хора или просто да се учи… или поне така беше до скоро. През отминаващата седмица нетърпимостта на потребителите към неспособността (или нежеланието) на екипа зад ArtStation да се справи с масовото разпространяване на компютърно генерирани рисунки в сайта достигна връхната си точка. И ето тук откриваме и българска следа. Изображение, създадено от небезизвестния дигитален художник Александър Наничков (artofinca), спонтанно се превърна във своеобразен символ на протестите срещу изкуството, създавано с ИИ в сайта. Самото то е доста опростено от към детайли, което позволява посланието да се възприеме недвусмислено от всеки.

Разпространени са и други подобни изображения със същия смисъл, но създаденото от българина бе това, което художниците масово припознаха. То беше публикувано от толкова много хора, че в един момент началната страница на ArtStation изглеждаше така:

От Epic Games не останаха безучастни към случващото се и напомниха, че правилата за ползване на сайта не забраняват употребата на изкуствен интелект в процеса по създаването на произведенията и тяхното споделяне сред потребителите.

„Ние вярваме, че въпреки всичко ArtStation си остава платформа, предназначена да изкарва на фокус човешкия талант и да стимулира креативните заложби на хората. Портфолиото на потребителите трябва да включва единствено произведения на изкуството, създадени от самите тях и призоваваме всички да дават пълна яснота относно творческите методи, които използват. Предстои да дадем повече контрол на потребителите на сайта върху начина на споделяне, разпространение и категоризиране на творбите им, но ще споделим повече подробности в близко бъдеще.“, заявяват от Epic.

Те допълват още, че ще предоставят правото на потребителите на ArtStation да забранят произведенията им да бъдат използвани за „обучение“ на изкуствен интелект. За целта ще бъде въведен специален маркер, с който всеки да обозначи творбата си.

Според протестиращите художници произвеждането на изображения с ИИ изобщо не трябва да бъде съпоставяно с човешката креативност и няма място в сайта. Много от тях дори изтриха профилите си в платформата, в знак на несъгласие с настоящата политика на Epic.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини