Хуманоиден робот е най-новият член на екипажа на МКС

0
22

Международната космическа станция се сдоби с нов член на своя екипаж. Той не е нито с руска, нито с американска националност и дори не е човек. Става въпрос за хуманоиден робот от последно поколение, информира Space.com.

Машината се казва Robonaut 2 и е с формата на човек. Тя е била активирана вчера на борда на единствената космическа станция, която се намира в орбита около Земята. Роботът е бил доставен в станцията още в началото на тази година, но е прекарал последните месеци в складовете, чакайки своя звезден миг.

След активацията на робота са били проверени неговите енергийни системи и камерите, които изпълняват ролята на очи. Първата гледка от очите на робота са били кабелите, инструментите и уредите, с които са окичени стените в космическата станция.

Robonaut 2, познат още като R2, струва 2.5 милиона долара и ще играе ролята на помощник на екипажа, който работи в МКС. Обичайно в космическата станция живеят и работят шест души. R2 влиза в историята като първият хуманоиден робот на NASA в космоса. Той е създаден от инженери на космическата агенция и специалисти на компанията General Motors. Роботът ще бъде използван за да изпълнява задачи, които са твърде трудни за хората вътре в станцията или в открития космос.

Robonaut 2 притежава глава, тяло и ръце, но няма крака, тъй като може да мине и без тях в космоса. За сметка на това ръцете му са изключително ловки и сръчни. Височината му е един метър, а теглото 150 килограма.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за