fbpx
20.8 C
София

Хуманоидният робот GARMI може да помага на възрастни хора

Най-четени

Роботите постепенно си проправят път в ежедневието ни, като навлизат в различни индустрии – от ресторантьорство до здравеопазване. Учените работят усилено за бързо разширяване на възможностите на роботите и е ясно, че те ще бъдат главни герои в животите ни в близко бъдеще.

Възрастните възрастни хора могат да се възползват най-много от напредъка в роботиката що се отнася до здравеопазване. А сега е време да се запознаете с GARMI. Този хуманоиден робот в бял цвят идва на помощ на лекари, медицински сестри и възрастни хора в нужда.

„За мен този робот е мечта“, казва Фюнтер Щайнебах, пенсиониран лекар от Германия, който помогна за изграждането на GARMI.

Какво може да направи GARMI?

GARMI прилича на няколко други робота. Монтиран е на платформа с колела. Лицето му представлява екран, на който се показват два сини кръга, действащи като очи.

Разработчиците възнамеряват да персонализират този робот за извършване на диагностика на пациенти. Той ще бъде оборудван с устройства за проследяване на различни показатели – ЕКГ, сфигмоманометър, ултразвук и други.

След като диагностиката на робота приключи, лекарите могат да оценят данните, без значение къде се намират. Този пробив има потенциала да бъде изключително полезен за хората, които живеят в отдалечени райони.

„Днес съществуват банкомати, чрез които можем да внесем пари. Представете си, че един ден, въз основа на същия модел, хората могат да дойдат и да се възползват от медицински преглед в един технологичен център много по-бързо“, казва Абделджалил Насери, водещ учен в лабораторията, в която е разработен роботът.

Помощ за възрастни хора

Очаква се търсенето на медицинска помощ да се увеличи драстично през следващите години. Според официално изявление, приблизително 670 хиляди позиции на болногледачи в Германия вероятно ще останат незаети до 2050 г. Екипът се надява да обучи GARMI да изпълнява някои от задълженията на медицинските сестри и болногледачите.

Освен това, те имат за цел да предоставят хуманоидна роботизирана помощ за възрастните хора. Роботът ще може да помага на възрастните хора в техния дом или в старчески домове и хосписи, като се отзовава за различни задачи – сервиране на храна, отваряне на бутилка вода, организиране на видео разговор със семейство и приятели. По време на рехабилитационни упражнения роботът може да помага и физически на пациентите.

GARMI е продукт на нова индустрия, наречена гериатроника, която използва напреднали технологии като роботика, ИТ и 3D печат в областта на гериатрията, геронтологията и работата на медицинските сестри. Създаден е от дузина учени в сътрудничество с медицински специалисти и Мюнхенския институт по роботика и машинен интелект.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини