Хъбъл за първи път засне лунното затъмнение

6
1605

Хъбъл е може би най-известният космически телескоп. До него вече няколко пъти летяха астронавти за ремонт и ъпгрейд, и по този начин той ни служи вярно вече над 30 години и ни радва с изключително красиви снимки на космоса, които вече са над един милион, и всеки месец изпраща на Земята по около половин терабайт данни. И сега този мощен телескоп, който е предназначен за разкриване тайните на дълбокия космос, започна да изучава не какво да е друго, а Луната. Защо учените счетоха, че това е важно?

Отговорът на този въпрос се оказа много интересен, За търсене на живот в далечните светове учените използваха един огромен и намиращ се близо до нас обект – нашият собствен естествен спътник, който изигра ролята на инструмент.

По време на пълното лунно затъмнение миналата година астрономите насочиха космическия телескоп Хъбъл към Луната, за да може той с неговото огромно огледало да събере максимум информация за това събитие. Това е първият път в историята, когато телескоп фиксира и заснема лунното затъмнение. Получените по този начин данни ще бъдат използвани за по-ефективно търсене на живот в другите региони на Вселената.

За разлика от пълното слънчево затъмнение, когато Луната се намира между Слънцето и Земята, и по този начин на нашата планета се спуска здрач, по време на пълното лунно затъмнение именно Земята застава между Слънцето и Луната. И тъй като нашата планета спира преките слънчеви лъчи до Луната, то по време на лунното затъмнение повърхността на нашия естествен спътник се осветява единствено от светлината, преминала през земната атмосфера.

По време на лунното затъмнение нашият естествен спътник се осветява предимно от светлината преминала през атмосферата на Земята

Хъбъл улови отразената от повърхността на Луната светлина, преминала през земната атмосфера, и използва спектрографа STIS. Резултатите от този експеримент данни бяха подробно описани в научното изследване, публикувано преди десетина дни в The Astronomical Journal.

‘Ние искахме да погледнем на Земята като на екзопланета и да наблюдаваме тази част от спектъра на светлината, идваща от нашата планета по начин, какъвто никога не сме използвали досега’ – каза Джъд Арни от центъра за космически полети Годард на НАСА, който е съавтор на новата научна статия.

Получената по този начин информация ще бъде използвана и при изследванията на различните реални екзопланети.

В този случай Земята се използва като като идеалното и единствено мерило за търсене на живот на другите планети. Изследователите разбират, че светлината, отразена от Луната, много ще прилича на светлината, преминала през атмосферата на един далечен свят, който прелита пред своята звезда – нещо, с което сега астрономите активно се занимават. Това изключително много прилича на случващото се по време на лунното затъмнение. Или с други думи, астрономите искаха да видят как би могла да изглежда нашата планета, ако някой я наблюдава от разстояние няколко светлинни години.

Благодарение на внимателното око на Хъбъл, учените успяха да регистрират ключовото химическо вещество по време на затъмнението. Това е озонът. Предишните наблюдения на озоновия слой на Земята бяха твърде повърхностни и имаха големи изкривявания, внасяни от другите части на нашата атмосфера. Със своите уникални възможности Хъбъл премахна тези изкривявания чрез сканиране на ултравиолетовата светлина, отразена от Луната по време на лунното затъмнение.

Лунният участък, изучаван от Хъбъл

Озонът се състои от три свързани кислородни атома. Озоновият слой се образува и поддържа като резултат от облъчването на молекулярния кислород O2 с твърдото ултравиолетово излъчване на Слънцето, което преобразува този дует от атоми в трио и по този начин създава озон. Озоновият слой на нашата планета задържа по-голямата част от пагубното за всичко живо ултравиолетово излъчване и по този начин защитава живота на Земята.

Наличието на озон като правило е директно доказателство за съществуването на живот, понеже на Земята растенията отделят молекулярен кислород чрез фотосинтеза, който след това се превръща в озон в атмосферата. Учените са на мнение, че ако открият озон в атмосферата на някоя екзопланета, то може да се каже, че е много голяма вероятността там да протича подобен на фотосинтезата процес.

‘Тези нови наблюдения на Хъбъл показаха, че една достатъчно мощна обсерватория може да идентифицира следите от озон в спектъра на далечна планета, приличаща на Земята, когато закрива светлината от своята звезда’ – каза Едуард Швитерман, доцент по астробиология в Калифорнийския университет в Ривърсайд, който не е участвал в изследването и е независим наблюдател. ‘Това изследване има важен принос в тази област,понеже предишните наблюдения на спектъра на земната атмосфера се извършваха в близкия инфрачервен диапазон, където поглъщането от страна на озона е едва забележимо’.

Разбира се, ние отдавна знаем, че Земята е обвита с тънък озонов слой. Но това ново изследване е най-явното откриване на тази молекула към днешен ден. Хъбъл успя да изучи ултравиолетовата част на спектъра, която се поглъща от нашата атмосфера и не може да бъде открита с помощта на земните телескопи.

Транзитният метод за откриване на екзопланети се базира именно на преминаването им пред техните слънца, което дава възможност да се разбере какъв е съставът на техните атмосфери

Това ново наблюдение се превърна в една от базовите концепции за бъдещото откриване и наблюдение на екзопланети. Според учените, получените по този начин данни вече са нашата ‘базова истина’ или ‘основно ниво на очакванията’ и сега изследователите нямат търпение да създадат нови модели, базирани на тази информация.

Астрономите постепенно навлизат в нова ера в изследването на екзопланетите. Към днешен ден в каталозите са описани над 4000 екзопланети извън пределите на нашата Слънчева система. Новото поколение космически телескопи, като например дългоочаквания ‘ловец на екзопланети’ Джеймс Уеб, извеждането в космоса на който е планирано за месец октомври 2021 година, може да използва този метод, за да разкрие тайните на другите подобни на Земята светове.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари