fbpx
2.8 C
София

Хъбъл откри, че астероидът 16 Psyche е съставен от метали за 10¹⁹ долара

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Телескопът Хъбъл най-детайлно изучи астероида 16 Psyche и откри нещо потресаващо. Оказа се, че това космическо тяло с максимална ширина 226 км почти изцяло се състои от желязо и никел. Ако умножим теглото на тези метали на тяхната текуща пазарна стойност, то ще получим сума от 10 квинтилиона долара. Преди време публикувахме информация за този интересен астероид, но сега се появиха много нови и интересни данни.

Ясно е, че тези метали реално няма как да бъдат продадени при сегашните пазарни цени, понеже око астероидът бъде извлечен в земна орбита и бъде доставен на Земята на части, то пазарната цена на тези метали рязко ще падне.

От друга страна, ако в една космическа мисия до 16 Psyche бъдат вложени няколко милиарда долара, то тази инвестиция ще се възвърне с огромна ‘космическа’ печалба.

Астероидът се намира в пояса на астероидите на нашата Слънчева система между Марс и Юпитер. Тай е на разстояние приблизително на 370 милиона километра от Земята и както казахме, неговата ширина е 226 километра.

16 Psyche е открит на 17 март 1852 година от италианския астроном Анибал де Гаспарис и е получил името на уникалната гръцка богиня Психея. Сега се оказа, че това космическо тяло наистина е уникално. То не е скалисто или ледено, каквито са другите астероиди, а се състои примерно от същите метали, от каквито е съставено ядрото на Земята. Резултатите от най-новите изследвания на 16 Psyche бяха публикувани на 26 октомври тази година в списанието Planetary Science (doi: 10.3847/PSJ/abb67e).

‘Виждали сме метеорити, които имат много метали, но 16 Psyche е уникален с това. че изцяло се състои от желязо и и никел’ – каза Трейси Бейкър (Tracy Becker), една от авторите на изследването и планетолог от от Югозападния изследователски институт в Сан Антонио.

Ако вземем под внимание размерите на астероида и неговия метален състав, то теоретично неговата цена е около 10 квинтилиона долара – тоест,  $10 000 000 000 000 000 000. Това е около 10 000 пъти повече от цялата световна икономика на Земята към 2019 година.

Съвсем не е за учудване, че НАСА подготвя космическа мисия до този толкова интересен астероид, която ще стартира през 2023 година. Тогава SpaceX с помощта на своята ракета Falcon Heavy ще изведе специализирана космическа сонда в орбита и ще я транспортира близо до Психея. Задачата на тази сонда е да събере възможно най-подробна информация за този астероид и за неговия химически състав.

Още през 2017 година телескопът Хъбъл показа, че Psyche е съставен от метал. Тогава учените предположиха, че това е предимно желязо. Но сега бяха направени нови наблюдения, получени са нови данни и направеният нов анализ показа значителни количества никел, което многократно повиши ‘пазарната цена’ на астероида. Към днешен ден размерите на Psyche са около 1/16 от тези на Луната, но някога той е бил голям колкото Марс, но е загубил много маса от сблъсквания с най-различни космически тела. Тоест, това може да е изстиналото ядро на протопланета.

16 Psyche е единственият известен към днешен ден подобен космически обект в Слънчевата система и за човечеството това е единственият начин да изучи ядрото на нашата собствена Земя, което има приблизително същия химичен състав.

Що се отнася до добива на полезни изкопаеми на астероидите, то тази идея съвсем не е нова. Още през 2013 година НАСА публикува информация за програмата Asteroid Retrieval Initiative, в рамките на която се предполага използването на роботизирани апарати за прихващане на астероиди и тяхната доставка в орбита около Земята. Но тази нова мисия на НАСА ще даде възможност да бъде изпълнена поставената от сегашната администрация задача за осъществяването на мисия за посещаването на астероид от астронавт, което трябва да стане до 2025 година.

Преди време за започването на програми за добив на полезни изкопаеми от астероидите обявиха компаниите Planetary Resources и Deep Space Industries. Сред инвеститорите на първата са Лари Пейдж, Ерик Шмид и известния режисьор Джеймс Камерън.

По време на пресконференцията с презентацията на проекта на Planetary Resources основателят на компанията Пътър Диамандис заяви, че дори и от най-малкия астероид с размер няколко десетки метра могат да бъдат получени ресурси, които да заплатят всички космически полети в историята на НАСА.

Другата компания Deep Space Industries възнамерява не само да извършва добив на руда от астероидите, но и директно на място да извлича от рудата ценния метал, след което малки фабрики, оборудвани с несложни 3D принтери могат да изготвят удобни за транспортиране метални предмети. Моделът на тези мини фабрики вече е разработен.

Planetary Resources и Deep Space Industries имат намерение да прихващат астероидите, които са близко до Земята. Според техните изчисления, има около 1500 подобни астероида, които са по-достъпни за усвояване в сравнение с повърхността на Луната.

Преди около година и половина астрофизикът Мартин Елвис заяви, че изстрелването на най-мощната ракета в света Falcon Heavy е ключово събитие в добива на полезни изкопаеми от астероидите.

Ученият подчертава, че само 3% от известните досега астероиди удовлетворяват икономическите интереси на земната промишленост, но Falcon Heavy е променила всичко и сега за изследване и добив са достъпни 45% от астероидите.

Счита се, че дори и съвсем малките астероиди, например с диаметър 1,5 км съдържат полезни изкопаеми за много милиарди долари, понеже съдържат злато, желязо, манган, молибден, никел и други. Преди време се считаше, че 16 Psyche  може да е от злато, но сега знаем, че най-големият метален астероид Психея съдържа 100 хиляди пъти повече желязно-никелова руда, отколкото има в земната кора.

Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини