Хъбъл предприе търсене на рядка черна дупка, но откри нещо още по-странно

2
2165

НАСА сподели интересни новини за работата на телескопа Хъбъл. Астрономи от Парижкия институт по астрофизика са използвали техниката, за да проучат глобулярния клъстър NGC 6397.

Там са търсили черна дупка със средна маса, което е доста интересно явление

Това е теоретично съществуващ трети вид черна дупка. По размер се намират между свръхмасивни черни дупки, които се намират в центровете на галактиките и черните дупки със звездна маса, които са продукти на звездния колапс. Към момента има само няколко кандидата, които евентуално могат да бъдат определени като такива.

Ето заради това астрономите от Париж са щели да постигнат нещо огромно с потенциалното си откритие

Глобулярните системи са изключително плътни, звездите са много и са близко една до друга. Още по-интересното е, че NGC 6397 се намира само на 7800 светлинни години от Земята.

Там обаче откриват нещо друго

„Видяхме много силно доказателство за наличието на невидима маса в плътното ядро на глобулярния клъстър. Това, което ни изненада е, че тази маса не е с малък размер (което се очаква от една самотна масивна черна дупка). Тук масата е с размер от няколко процента от размера на целия клъстър.“, обясняват астрономите, цитирани от Slashgear.

След допълнителен анализ на данни от няколко години назад откриват, че всъщност става въпрос за група от по-малки черни дупки със звездна маса.

Това е първата колекция от такива черни дупки, която е откривана в центъра на плътен глобулярен клъстър

В прикаченото видео може да видите още кадри от NGC 6397.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари