fbpx
17 C
София

Цветните ивици в телевизионните изпитателни таблици

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Навярно не са ви известни имената на Норбърт Ларки (Norbert D. Larky) и Дейвид Холмс (David D. Holmes), но почти сигурно е, че сте виждали резултатите от тяхната работа. Техните таблици са виждали всички, които са оставили телевизора включен на един от кабелните канали без 24 часово излъчване. А понякога те могат да бъдат видени при възникване на проблеми в предаването, а и понякога при стрийма на филми. В началото на 1950-те години Ларки и Холмс са измислили един от най-известните в целия свят тестови модели. Те навярно са ви познати – това е таблица от ярки цветни ивици, които привличат окото. Днес ще се спрем на тези телевизионни изпитателни таблици, които в миналото се използваха за настройка на телевизорите, а днес – предимно за запълване на времето, когато предаването неочаквано е спряло или е приключило.

Първият патент за генератор на цветни ивици Ларки и Холмс получават през далечната 1956 година, като заявката за този патент е подадена през 1951 година. Тези тестови ивици дълго време остават важен аспект на телевизионната промишленост, понеже дават възможност на специалистите да настройват телевизорите максимално точно да показват този тестов изпитателен сигнал. Самите цветови модели остават непроменени до 2002 година, когато се осъществява прехода към HDTV.

Първият патент за формата на сигналите на генератора на цветните ивици

Но ако разсъждаваме по-глобално, тези цветови схеми са първата графика, създавана по електронен път. Днешната машинна графика вече е фундаментална част от компютърните науки, но започва да става популярна чак към 1970 година, когато за терминали на големите изчислителни машини вместо принтери започват да се използват монитори.

Черно-бяла телевизионна изпитателна таблица от средата на 1050-те години

Преди появата на първите цветни изпитателни линии се използват всевъзможни черно-бели изображения, генерирани по електронен път. Едно от най-известните се нарича ‘Главата на индианеца‘ и е създадена от RCA през 1930 година. Това е един от най-популярните тестови шаблони от тази епоха:

‘Това е тестов шаблон, който през 1930-те и 1940-те години е значителна част от телевизията на Новия свят. Този модел масово навлезе във вече утвърдения свят на медиите в колониите. Той стана стандарт в изграждането на представата за индианците, като обезличава културното и социалното многообразие на местното коренно население’ – казва доцент Дъстин Тахмакер в своята книга Tribal Television: Viewing Native People in Sitcoms.

През 1948 година Джон Мигър (John R. Meagher) обяснява в своята статия в Radio Electronics необходимостта от подобни телевизионни изпитателни таблици. Първите телевизори от това време изискват постоянна настройка и са необходими еталони, по които да бъде настроена геометрията на изображението, фокусировката на лъча на кинескопа, компенсацията на паразитния сигнал, презредовата развивка и други.

В началото на ерата на телевизорите това изображение се съпровожда от синусоидален звуков сигнал в някои канали и се показва по няколко пъти на ден. Най-често се използва синусоидален звуков сигнал с честота 1 KHz, който се възпроизвежда заедно с изпитателната телевизионна таблица. Навярно всички са чували този скучен и досаден звук.

С времето цветните ивици постепенно стават по-познати на телевизионните зрители, отколкото техните черно-бели аналози. Те се появяват поради чисто технически причини – за калибрирането на първите цветни телевизори, а днес се използват за проверка цветността и яркостта на съвременните монитори. Но тестовите таблици навлязоха и в поп културата. Така например, в шоуто за мобилни устройства HQ Trivia преди началото на играта показват цветни ивици, които дават на съвременното приложение специфичен ретро стил.

С времето настройката на цветните телевизори значително се опрости и цветните ивици се използват много по-рядко. Но те се превърнаха в част от съвременния живот, особено за каналите, които не могат непрекъснато, в продължение на 24 часа да излъчват програма.

Защо тези цветни ивици изглеждат по този начин

През изтеклите години телевизионните тестови таблици няколко пъти се променят, за да съответстват на цветовите схеми, описани в базовото ръководство за NTSC телевизорите, разработено от Общността на специалистите по кино и телевизия (SMPTE). Разположението на цветните ивици е значително променено в сравнение с първата версия от 1954 година – при нея долните ивици, които в днешните изпитателни таблици заемат малко място, тогава са заемали повече от половината екран.

Най-известната схема на цветна телевизионна изпитателна таблица е създадена от SMPTE през 1978 година и обновена през 1990 година. В нея се използват три реда ивици.

В първия ред, който е полето на базовия цвят, се използва смес от трите основни цвята (червения, зеления и синия) в различни комбинации, започвайки от белия цвят (на практика той изглежда леко сив). Следва жълтия цвят, който е комбинация от основните червен и зелен. След него се намира тюркоазната ивица, която е съчетание от зелен и син цвят. Следват чист зелен цвят, след това лилав (червен плюс син), а после червен и син. В някои варианти, включително и в оригиналната спецификация от 1954 година, както и в съвременната HDTV версия са добавени отенъци на сивото, както и плътен черен цвят.

На екрана на телевизора тези блокове изглеждат като цветни редове, но ако погледнем каква е формата на сигнала, ще видим, че те са изградени на стъпки, които подчертават нивото на яркостта – най-яркият цвят се намира отляво, а най-тъмният – отдясно.

Една от версиите на цветни линии за NTSC с градации на сивото, с направени чрез Photoshop отенъци на синьото

По-тесният втори ред, който е добавен в изпитателната таблица от 1978 година на практика е система за настройка на цветността, при която се изключва влиянието на личния вкус и заблуждения на окото. Ако покажем на екрана единствено синия цвят, както всъщност правят професионалистите, то ще видим, че средните ивици почти ще съвпаднат с горните. По този начин става възможно съвсем бързо да и обективно да се настроят отенъците и наситеността на цветовете, което е изключително полезно, когато е налично голямо количество видео оборудване, което трябва да бъде бързо калибрирано.

Последният ред в тази изпитателна таблица включва бял блок с максимална яркост и черен блок със съвсем ниска яркост. Близо до тъмно виолетовата и синята ивица, използвани за проверка на правилната демодулация на сигнала, се намира комплект от къси черни линии, които се наричат ‘тестови импулси’ (pluge pulse) и се използват за калибриране нивото на черното на мониторите. На практика, най-долният ред е спомагателен и се използва за по-тънка настройка на различните параметри. както е показано в по-горното видео.

По този начин става възможно идеалното калибриране на екраните по един и същ начин. Това вече не е толкова важно за съвременните телевизори, но този аспект по принцип има голямо значение в света за създаването на видео.

Пример за тестова таблица на Netflix. Наистина, изпитателните таблици от 1940-те години са изминали дълъг път

В Netflix са скрити таблици, които са по-интересни от някои шоута

Телевизионните изпитателни таблици може вече и да не са особено полезни за съвременните телевизори, но те не са изчезнали. В професионалните области те са изключително важни.

Ако се разровите в YouTube, ще намерите редица примери на изпитателни таблици, използвани от големите мрежови оператори. Някои от тях твърде много се различават от обикновените стандартни стилове.

Но всички тези вариации и цветови ивици и линии, използвани от CBS и NBC, изобщо не могат да се сравняват с това, което може да се намери в Netflix. И въпреки, че Netflix е услуга, която (засега) не е толкова разпространена, там могат да бъдат намерени тестови сигнали, които изглеждат потресаващо.

Netflix има четири своеобразни ‘сезона’, които са едно от най-добрите ASMR шута, с име „Test Patterns„. Повечето от тези тестове не са сложни и съдържат движещи се изображения, ярки цветове и опростени звукове. Но има нещо като ‘великденски яйца’, които лесно се намират и за тях дори не са необходими регистрация и акаунт.

Разбира се, тези тестови модели не са единствените скрити тестове в Netflix. Тази услуга разполага с огромен брой скрити тестове, включително на sRGB-графиката, тестове на различните стилове на менюта, и тестове за бързо движение и HDR.

Едно от най-добрите тестови видеа на Netflix е показаният по-горе 11-минутен клип, излязъл през 2010-те години.

Ако отделите време да потърсите други подобни примери, то може приятно да се учудите. Като се има предвид, че в Netflix има десетки хиляди часове видео, логично е да покажем това, което обикновено не се показва на обикновените зрители.

Естествено, в YouTube също има немалък брой необичайни тестове от подобен род. По принцип YouTube има цял тестови канал с име Webdriver Torso, където са качени съвсем кратки и бързо променящи се анимации с цветни правоъгълници. Не е известно, дали Webdriver Torso още от началото е замислен като тестов канал. Той просто се появи един ден и хората го забелязаха. По-късно Google потвърди, че това наистина е тестови канал, а ако сложим неговото име в търсачката, то ще видим ‘великденско яйце’ – логотипът на Google се променя.

Дизайнът на тези цветни изпитателни ивици и линии всъщност е по-сложен, отколкото изглежда. Това е един много добър пример на изображение, която някак не забелязваме, но е вездесъщо в нашия съвременен живот.

Но има един човек, който забелязваше всичко това – създателят на тези цветни ивици Дейвид Д, Холмс, който почина през 2006 година. След неговата смърт, писмото, изпратено до неговото семейство, бе предадено на уеб сайта Video University, посветен на създаването на най-различни видеа. От него разбираме, че за Дейвид е било очевидно влиянието на неговия генератор на цветни ивици на съвременната култура.

Пример за цветни ивици, в които цветовете са изкривени от ломографията

‘Когато пътешествах из целия свят, буквално навсякъде виждах използването на генератори на цветни линии и ивици. Те бяха хиляди’ – пише Холмс до своето семейство. ‘Ако по-телевизора покажат някое новинарско студио, то там непременно на един от мониторите ще бъде показана изпитателна таблица. Тези тестови таблици постоянно се появяват в телевизионните предавания на BBC в Лондон, както и в другите канали. Те са съвсем същите, каквито създадох преди петдесет и пет години’.

Струва си да отделим няколко минути, за да се вгледаме в това потресаващо изобретение и да го наблюдаваме известно време. Кой знае, може още веднъж да се случи нещо подобно в тази област.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини