Цената на акциите на Tesla за първи път в историята превиши $1000 и сега тя е най-скъпата автомобилна компания в света

15
881

Цената на акциите на автомобилната компания на Илън Мъск на 10 юни 2020 година превиши $1000 в NASDAQ. Днес, още с отварянето на борсата и започване на търговете, тяхната цена продължи да се покачва и към момента на публикуване  на този материал една TSLA се търгува за $1025.

В резултат от ръста на цените на акциите на Tesla, пазарната капитализация на компанията достигна $190,01 милиарда. По този начин автомобилната компания на Илън Мъск за първи път превиши тази на Toyota и отне от японския автомобилен гигант титлата на най-скъпата публична компания на автомобилния пазар.

Оказа се, че това е още едно от условията в сключения договор между Илън Мъск и борда на директорите на Tesla. За това, че пазарната капитализация на Tesla е превишила $100 милиарда, и че досега нито един американски автомобилен производител не е струвал толкова, Мъск трябва да получи своя втори бонус в размер на $346 милиона.

Постижението е сериозно: само за половин година пазарната капитализация на Tesla е нараснала двойно – нещо, което пазарът не помни.

Едновременно с това цената на акциите на Toyota започна да спада. Към настоящия момент една TYO акция се търгува при цена 6 905 японски йени (JPY), като пазарната капитализация на тази компания възлиза на около $178,89 милиарда и продължава да пада. От началото на годината японският автомобилен гигант загуби над 7% от своята пазарна цена. Челната тройка на автомобилните компании с най-висока пазарна капитализация в света приключва с Volkswagen с пазарна цена от $85,5 милиарда.

През изминалата една година цената на акциите на Tesla е нараснала петорно – на 10 юни 2019 година цената  на 1 TSLA бе $212,99.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
15 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари